Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Климатичните аномалии намалиха с 20% зърнената реколта в пловдивско

| обновено на 24.06.15 в 15:33

Тази година заради климатичните аномалии зърнената реколта в региона ще бъде с около 20 % по-слаба от миналата година, прогнозира пред Радио Пловдив председателят на Пловдивския клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов. 

Преди няколко дни започна прибирането на ечемика и рапицата, до 3-4 дни ще стартира жътвата и на пшеницата.

На този етап реколтата е по-слаба от миналата година, средният добив на рапица е с около 10 – 15 % по-нисък (между 200 и 280 кг/дка) от миналата година, а при ечемика – с 20 % (средно 330 кг/дка). Все още е рано да се прогнозира какви добиви ще имаме при пшеницата, допълни Светослав Русалов.

Според пловдивския представител на НАЗ причините за по-слабата реколта са основно климатични – големите горещини през последния месец прекъснаха вегетацията на житните култури и те не можаха да налеят максимално. От друга страна обилните дъждове през есента и зимата на места почти удавиха растенията. 

„Най-много пропаднали площи имаше в района на Съединение и с. Белозем, община Раковски. На моя масив край Труд имаше езеро с площ 55 дка и височина на водния стълб 50 – 60 см. Там сега няма дори трева”, обясни Светослав Русалов.

По думите му, заради дъждовете и преовлажняването на почвите районът на Пловдив и Пазарджик е най-ощетен спрямо цялата страна. Много по-добро е положението в Централна Северна България и Добруджа, където се очакват и по-високи добиви.

Въпреки лошите прогнози опасност за зърнения баланс на страната няма, тъй като България произвежда 2 пъти повече, отколкото потребява. По официална статистика миналата година страната ни е произвела 4,8 млн. тона пшеница, а потреблението е около 1,8 млн. тона, уточни Светослав Русалов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Натоварена неделя за аварийните екипи на "ВиК-Пловдив"

Въпреки обещанието на "ВиК-Пловдив" до 17:00 часа да бъде  ликвидирана голямата авария на магистралния водопровод, който захранва Стария град в Пловдив, това не се случи.  Повредата, станала през нощта, остави без вода високите части в центъра на града.  Причината за спукания водопровод е остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.  Точно..

публикувано на 03.08.25 в 17:33

Старият град и част от центъра на Пловдив са без вода

Авария е възникнала тази нощ в  центъра на Пловдив .  Спукан е магистрален водопровод, който захранва целия Стар град, съобщиха от "ВиК-Пловдив".  Пробивът е на  ул. "Княз Ал. Дондуков-Корсаков" , точно пред входа на известен ресторант, близо до сградата на Радио Пловдив. Заради повредата без вода са високите части на Стария град , както..

обновено на 03.08.25 в 15:01

Основните храни продължават да поскъпват

Цените на основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци на борсите у нас продължават да се повишават и тази седмица, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  Макар и минимално, но се покачва и индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България. Тази седмица той се..

обновено на 03.08.25 в 15:01

Костадин Петров спечели наградата "Дафо Трендафилов" на събора в Гела

22-рото издание на Гайдарското надсвирване и родов събор в родопското село Гела завърши с триумф за Костадин Петров , който спечели най-престижното отличие в тазгодишната надпревара – приза „Дафо Трендафилов“ . Тази награда се връчва за първи път в историята на събора. В силно оспорвана и емоционална битка на сцената, Петров надсвири достойния си..

публикувано на 03.08.25 в 14:50

Отбелязваме Световния ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, най-високият процент сред плодовете, заради което..

обновено на 03.08.25 в 10:48