Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На шестия ден" - гостите Ваня Драганова и Цветан Симеонов

журналистите Ваня Драганова и Цветан Симеонов

За някои системи  в държавата

в състояние на свободно падане,

за разбирането за свобода,

за установките, танковете, реформите, поскъпването на тока, протестите –

и енергетиката на очакванията

на прага на закъснялото лято

обещаващо доста гореща  политическа есен -

 „На шестия ден”  разговаряме с  журналистите Ваня Драганова и Цветан Симеонов.

А във – „Форум”  и с хората от Кричим.  

Спомняте ли си вица за съветските трактори, които мирно си орали браздата, преди да отлепят от земята, изстрелвайки,  в случай на нужда, 5-6 невинни снаряда? Десантът на миролюбивите натовски трактори към Прибалтика, към Балканите и Полша днес внезапно събуди старите спомени, залагайки на чувството ни за хумор. Място за тревога и този път нямало  - както тогава, така и сега  машините пак са си били нашите. Така де,... на НАТО. А колективното втурване да бъде опазена и родната българска пешка в една съвсем реална и опасна хибридна война не е само въпрос на  генералски решения, а - на достойнство и принципи. Дотук нищо ново под слънцето –  свободата е право на избор, но осъзнаването й като най-минималната доза  преходна сигурност си е белег за  опасна подмяна – доста опасна, защото облича  съмнителните политически напъни с дрехи на каузи в патриотична обшивка и докато успеем да  се ориентираме  в разноговоренето по темата "миролюбиви оръдия"...разбираме, че  танковете вече се готвели да си тръгват. Дошли, потренирали, но все пак бе по-добре  те да не идват изобщо, защото остана съмнението:  договорки по темата сигурност се правят по правило на тихо тъмно...Повече чуйте тук: 
Още от категорията

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив. „Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит. Огромна част от политическите..

публикувано на 09.08.22 в 10:39

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид

Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са..

публикувано на 09.08.22 в 08:02

Служебното правителство е излишен инструмент

Инструментът служебно правителство е излишен и той трябва да отпадне като част от системата на управление. В същото време той показва, че България се управлява от един тесен семеен кръг. Тази теза защити политическият анализатор Христо Панчугов  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „В служебното правителство е пълно само и..

публикувано на 08.08.22 в 11:23

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“. Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август. „Средства за пътя има,..

публикувано на 08.08.22 в 10:41

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54