Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е на дъното заради мерките на Тройката, но ще оцелее

| обновено на 29.06.15 в 15:42

След обявяването на временното затваряне на банките в Гърция хиляди гърци се стекоха снощи в центъра на Атина, за да се противопоставят на политиката на икономии, за която настояват международните кредитори. Ясно е, че повече от гърците подкрепят действията на кабината "Ципрас".

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вратата за подновяване на преговорите с Гърция още е отворена и че времето за постигане на споразумение изтича. Той призова гръцкия народ да подкрепи предложенията на кредиторите на предстоящия референдум в неделя. 

Юнкер изрази надежда, че членовете на еврозоната ще останат 19 и заяви, че подкрепата на гръцкия народ ще изпрати послание към света, че Гърция иска да остане в еврозоната и в Европейския съюз. 

Същевременно Юнкер посочи, че Комисията няма да прави ново предложение на Атина, тъй като последното предложение на кредиторите, макар и изискващо реформи, е справедливо. То не предвижда намаляване на заплатите и пенсиите и създава по-голяма социална справедливост в страната. 

Гърция е на дъното именно заради мерките, който през последните пет години прилагаше стриктно. Това са мерките, договорени с Тройката. Това заяви в интервю за Радио Пловдив бизнесменът Томас Лафчис.  

Още за ситуацията в Гърция, за това кой я предизвика и какъв е изходът от нея чуйте в разговора с Лафчис в  звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17