Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US централи са воденичният камък на БГ енергетиката

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Тава  заяви  съпредседателят на  Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

Той съобщи, че още утре ще бъде внесен законопроект за прекратяване на договорите с двете централи“Ей И Ес 3С Марица-изток 1” и “Контур Глобал Марица-изток 3” в деловодството на Народното събрание.

В него се урежда как да бъдат изплатени така наречените невъзвращаеми разходи на централите, допълни Симеонов.

Нормативният документ е изготвен според европейските нормативи и изисквания и не може да бъде атакуван в съда, категоричен е Сименов. По думите му е ползван и опита с прекратяване на дългосрочни договори в Унгария и Полша.

„Заложените сметки за ток  са най-тежкия ангажимент към американските "Марици". В договора им пише, че дори НЕК да бъде приватизирана, частникът ще е длъжен да изкупува електроенергията, коментира депутатът от ПФ.

По думите му законопроектът регламентира точно по- какъв начин да стане прекратяването на договорите, за да бъдат най-малки негативите за България.

" Ние не въвъждаме внезапно прекратяване на договорите, тъй като тогава един арбитраж би осъдил България.  Напротив. Ние даваме достатъчно дълъг срок  в размер на 5 месеца и още 3 месеца след това за уреждане на условията по прекратяването", обясни Валери Симеонов.  Според законопроекта  ще бъде направена  прецизна финансова-икономическа  експертиза, ще бъде създаден и  специален фонд, който ще се занимае с плащането на разходите на централите и чак тогава ще се пристъпи към съответните процедури. 

Над един милиард са загубите за българската енергетиката от договорите, подчерта още политикът. Той допълни, че печалбата за американските ТЕЦ –ве, ползвайки неправомерно държавна помощ , от която са  се облагодетелствали  през  предишните години,  е близо 40%.

Той е категоричен, че ПФ ще продължи да настоява цената на тока да не бъде увеличавана. Според него дори е възможно тя да бъде намалена за потребителите.

 „Това може да стане чрез използването  на сериозните резерви, които съществуват в енергетиката в резултат на доста мащабното отклоняване, неправомерно и неморално отклоняване на средства, от различни доставчици на електроенергия като се започне от въпросните американските централи и се стигне до ВЕИ-та”, коментира Симеонов.

Валери Симеонов  се надява законопроекта на ПФ да бъде внесен бързо за разглеждане в комисиите и гласуван с останалите предложения за промени в енергетиката.

 „Силно се надявам да бъдем  подкрепени в пленарна зала от останалите политически партии", обобщи Симеонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14