Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите не разбират защо гърците не плащат данъци

Журналистът Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, коментира френската гледна или гледни точки за намирането на изход от кризата в Гърция. Според нея коментарите и позицията на французите са 50 на 50. Половината са съгласни с излизането на Гърция от еврозоната, другатаполовина  са против. 
Има обаче еволюция в позицията на французите, посочи тя и цитира проучвания. През  2011-та година 73 процента са  смятали,  че Гърция трябва да напусне еврозоната, а днес около 46 на сто са на това мнение. 

Обикновеният французин разбра страданието на гърците и проумя, че не може повече да се затягат коланите, обясни промените в обществените нагласи Румяна Угърчинска. 

По думите й тези които смятат, че трябва да има Грекзит  са привържениците на  десницита, а тези които искат да се помогне са от традиционната левица като вътре, в самите общности, също има различия. Дори и в левицата се настоява за взимане на мерки, като повишаване на данъчната събираемост и намаляване на разходите за отбрана, каза Угърчинска и добави, че за отбрана Париж харчи два милиарда евро, а Атина – 4 милиарда. Тя припомни също, че французите плащат най- високите данъци в Европа и настояват за данъчни мерки, които Атина да предприеме. 

Според журналиста позицията на Франция, не е тази на Германия, но всяка държава трябва да се съобразява със своите граждани. „Позицията на германците е по- твърда, отколкото на французите. Как ще се справи Оланд не е известно. Може би ще се опита да предотврати излизането на Атина от еврозоната, но в същото време социалистите също смятат, че повече подаръци на Гърция не трябва да се правят”, обобщи Угърчинска. 

Тя направи още едно разделение. По думите й по- бедната класа настоява да се прояви разбиране, солидарност, но те не плащат данъци. А тези, които плащат данъци са против да продължат да плащат сметката на Гърция. Днес мненията са на тези, които дават и тези, които получават.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53