Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ даде незаконна свинеферма в Белозем на прокурор

Свинеферма в село Белозем е глобена с 50 хиляди лева от екоинспекцията в Пловдив заради липсата на комплексно разрешително за отглеждането на животните. 

При проверка на място е констатирано, че площадката на фермата е с капацитет 15 170 места за отглеждането на свине. Според Закона за опазване на околната среда при отглеждане на повече от 2000 свине за угояване и над 750 свине-майки обектът трябва да има комплексно разрешително. „Собственикът на свинефермата - „Стомар инвест” АД, от много време работи без комплексно разрешително, което се издава от Изпълнителната агенция по околна среда. Фирмата много пъти е наказвана с различни административни актове, пломбирани са свинарници, след което констатираме, че те отново работят. След наложената глоба, която е в максимален размер, при нови нарушения следва затваряне на фермата”, съобщи за Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев.

По думите му екоинспекцията не може да намери общ език с ръководството на фирмата, а експертите не се допускат до инсталациите. Прокуратурата доста време е разследвала свинефермата, но тя продължава да работи, макар и без комплексно разрешително, допълни директорът на РИОСВ.

Според Шилев в областта няма друга ферма, която да допуска сериозни нарушения на екологичното законодателство, затова случаят е докладван на Европейската комисия. 

Малин Марчев, управител на дружеството, собственик на свинефермата, не бе открит за коментар. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18