Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не следя всичко за съдебната реформа, за да не се ядосвам

| обновено на 22.07.15 в 16:07

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че ще бъдат събрани необходимите депутатски гласове за разделянето на ВСС на две колегии. Министър-председателят обяви пред медиите резултата от извънредния председателски съвет, продължил около час, на който партиите търсиха решение за промените в конституцията, внесени от управляващите. Той посочи, че ако поправките "минат" на първо четене в петък, между първото и второто гласуване ще сезират Конституционния съд по всички одобрени текстове.
Нещо, от което не отстъпвам и е заявено от самото начало, и е в нашата стратегия и програма, е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска. И поетият ангажимент към нашите избиратели те сами да се утвърждават, да израстват, да се гласуват - съдиите за себе си и прокурорите за себе си, заяви премиерът. По тази тема, посочи той, мисля, че ще съберем вече необходимите гласове за промяна на конституцията. На консенсус Борисов разчита и за засилването ролята на инспектората и на кариерното развитие

До момента това, което разбрах, че спира РБ и се надявам да го преодолеят, е начинът, по който в колегиите се избират ръководствата, обясни лидерът на ГЕРБ. Той припомни, че в момента вносителите са предложили 8:5 - осем съдии срещу пет, предложени от НС, а в прокурорско-следователската камара - 6:6. 

Партиите, които биха дали гласовете си, предлагат 6:5 при прокурорите и 8:6 при съдиите. Абсолютно се запазва принципът на независимост на съдебната система и е голяма крачка напред в самостоятелността на работата на съдиите, прокурорите и следователите, смята Борисов.

Ако и днес РБ вземе подобно решение, мисля, че утре ще можем да намерим консенсус, заяви той и добави - "това, което заявих на РБ и на Найден Зеленогорски, и на Радан Кънев, защото при тях има също депутати, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове за промени в конституцията, ако не постигнат единно решение, ще отида на поражение в петък, но няма да създам условие за поражение на самия Реформаторски блок".

Бойко Борисов декларира, че стои зад министъра на правосъдието Христо Иванов, който на практика също предлага двете колегии сами да се избират и утвърждават. "Повече как да го защитя, от негово име аз ходя да се разправям вече дни наред, той сам не може да се оправи - видно е, сам ще го омачкат", обясни активността си във връзка със съдебната реформа през последната седмица премиерът. Той допълни, че на председателския съвет от БСП са изложили своите аргументи против промените в конституцията, но им благодари за идеите и за това, че идват на всички срещи.

По думите на Борисов, към този момент всички съзнавали колко е важно да бъдат направени необходимите поправки, и то с голям консенсус.


Не следя напълно дебатите, за да не се ядосвам - така проф. Огнян Герджиков коментира пред Радио Пловдив дискусиите за промени в съдебната реформа. Предложенията не са най- важните, които ще променят тази област. По думите му други области, които се нуждаят повече от промени в съдебната система. 


Бившият парламентарен председател коментира, че сме в положението на Гърция преди референдума, а нашият случай не е такъв. Реформаторите показват мускули, но това е тяхната кауза, каза професор Герджиков. Ако претърпят това фиаско, за тях това ще бъде тежък удар за тях. Според него това е причината за совалките през последните  дни на премиера Бойко Борисов.


Наличието на политически квоти налага да се обслужват политически интереси и е в пълно нарушение на принципа за независимост на магистратите. Това е основният недъг на съдебната ни система, но това като че ли не прави впечатление на никого, каза юристът и добави, че ако депутатите искат да са на нивото на една правова държава, трябва да се откажат от политическото си вмешателство в съдебната власт. 


Положителна стъпка, но тя не решава проблемите на съдебната система - така Герджиков коментира разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии. 


ДПС винаги се поставят така, че да бъде  незаобиколим фактор в политиката и да извлече  максималното за себе си, добави бившият председател на НС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15