Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Партиите постигнаха разумен компромис за Конституцията

Нов проект за промени в конституцията, който да отразява точките, по които всички партии са постигнали консенсус ще бъде внесен утре в Народното събрание. Това стана известно след втория за деня председателски съвет, след който премиерът Бойко Борисов заяви, че е постигнато разбирателство за съдебната реформа.

Постигнахме разбирателство за съдебната реформа, заяви на излизане от разговора премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той настоя да благодари на лидерите на формациите, които са направили компромиси - ГЕРБ, Реформаторски блок, ДПС, АБВ, БДЦ и Патриотичния фронт.


Радан Кънев заяви, че ще се внесе нов проект за промени в конституцията, с трите точки на съгласие - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Очакванията на трите партии са да съберат 180 гласа за внасяне на новия проект. Радан Кънев благодари на Лютви Местан "за изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си".

Лютви Местан коментира, че партиите в 43-ото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.


Лютви Местан коментира, че партиите в 43-ото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение.

В блиц - коментар за Радио Пловдив експремиерът проф. Георги Близнашки, сега съветник на ДПС по конституционните промени, заяви, че постигнатото съгласие е в 12 без 1 минута. "Случилото се потвърждава, че политиката е изкуство на възможното. 

Предварително беше ясно, че съдебната реформа не може да бъде занимание на една политическа партия, която едвам е влязла в парламента и да налага волята си на цялото общество", коментира Близнашки. 

Той предупреди, че се запазва опасността тези конституционни промени да бъдат изкорестени като например противопоставяне на съдии и прокурори. 

Трудно е да се каже кой е спечелил и кой е изгубил, добави професорът. При разделението на ВСС връх все пак взима професионалното пред политическото, коментира конституционалистът. По думите му, е постигнат разумен компромис. 


Обществото можеше да си спести много нерви и сили, ако се спазваше стратегията, приета от НС. Проф. По повод на критиките срещу себе си Георги Близнашки още веднъж повтори, че е защитил гражданската си и професионалния позиция.  

БНР подкасти:

Още от категорията

Лицата в Кабинета, ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44