Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АДФИ ще проверява Общината, по сигнал на ПФ за Колодрума, когато му дойде времето

Агенцията за държавна финансова инспекция е взела решение за възлагане на финансова инспекция в община Пловдив, свързана с проверка на законосъобразност на разходваните средства за изграждане на спортен комплекс „Покрит колодрум”. 

Уведомителното писмо от АДФИ е от 10-ти юли 2015 година и в него не се посочва срок за извършване на проверката. Това съобщи Илко Илиев, председател на Предизборния щаб на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов. ;

Илиев припомни, че сигналът е подаден преди близо месец до главния прокурор и АДФИ от депутати от Патриотичния фронт. Те настояват да се проследи има ли корупционен елемент при строежа на „Колодрума”, който започва от цена около 23 милиона лева и стига до близо 64 – 65 милиона.

В сигнала се настоява още да се провери съществува ли конфликт на интереси при фирма „Главбулгарстрой”, която е основен изпълнител на строежа на „Колодрума”, но същевременно обслужва лично и кмета Иван Тотев – строи къщата и хотела му и дава заем от 1 млн. лева на фирма на неговата майка.

Агенцията за държавна финансова инспекция реши да вземе под внимание сигнала на депутатите от Патриотичния фронт, но финансова инспекция в община Пловдив към момента не тече и все още не е възложена. Възлагането й ще стане със заповед на директора на АДФИ, когато има свободен административен капацитет т. е. свободни финансови инспектори. Това съобщи пред Радио Пловдив Сашка Виденова, говорител на Финансовата инспекция. 

Тя уточни, че няма срок за възлагане на проверката, нито краен срок за приключването й. Всичко зависи от конкретния обем проверки, които трябва да бъдат направени по сигнала. Говорителят на АДФИ каза още, че в момента не може да се коментира какво точно ще се инспектира по сигнала, тъй като конкретните задачи ще бъдат описани в заповдета за възлагането й.

Междувременно, Илко Илиев, бивш председател на Общинския съвет в Пловдив и настоящ шеф на Предизборния щаб на депутата от ПФ Славчо Атанасов, съобщи още, че Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка по още един сигнал, подаден лично от него. 

Става дума за издадените преференциални карти за градския транспорт в Пловдив през 2014-та година от фирма «Чолаков», за което тя е получила от община Пловдив над 50 хиляди лева. Илиев обясни, че съгласно общинските наредби преференциалните карти за градския транспорт трябва да се издават от фирмата с най – голям пробег или от тази, за която има постигнато съгласие от всички превозвачи. 

През 2014-та година такова съгласие няма, а «Хебросбус» е фирмата с най – голям пробег, но вместо на нея, общината възлага поръчката на фирма «Чолаков». «С интерес ще чакаме резултати от проверките – подчерта Илко Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28