Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Някой, все пак, трябва да плати сметката за тока

Няма законова възможност решението за цените на тока да бъде отложено отново, както иска бизнесът. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който беше категоричен, че от 1-ви август ще има нови цени на тока. Именно зарид тези нови цени на тока бизнесът ще протестира утре. 

Заблуда е, че НЕК потъва, потъва цялата енергетика, ако няма динамика в цените  на тока. Това каза по повод забавеното увеличение енергийния експерт Атанас Тасев. Някой трябва да плаща сметката и именно тук е въпросът "Кой?" 

Ще бъдат намалени печалбите за бизнеса, но ако правителството откаже да приеме аргументите на работодателите, то какво ще стане.

С решението за създаването на Фонд в  енергетиката, тя става прозрачна, а това е изключително важно. Така се акумулират средства и това е буфер, който ще направи системата по-устойчива.

Така наречената такса "задължения към обществото", която се намалява обаче, в НЕК няма да постъпи нищо, а според първоначалния разчет таксата щеше да акумулира  в системата 223 милиона лева, каза още Тасев.

Енергетиката се превръща в изключително динамична система и това трябва да бъде осъзнато от потребителите. Резултатите от либерализацията обаче скоро ще станат видни и така сполучливо ще са регулира и уравновеси системата.

Още от категорията

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44