Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Протест срещу увеличението на тока за бизнеса

| обновено на 29.07.15 в 10:22

Асоциацията на индустриалния капитал и сдружението на частните предприемачи организират протест в столицата срещу повишаването на цените на тока.

„Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси, посочват организаторите.

Асоциацията на индустриалния капитал и Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик организират в областния град от 11 ч. протестно шествие на ръководители и служители за изразяване на несъгласие с подготвяното увеличение на ценовата добавка, известна като „Задължение към обществото“ от 1 август тази година. 

Планирани са два сборни пункта - в градинката пред входа на „Елхим – Искра“ АД и пред магазин „Явор“ на бул. „Мария Луиза“ в Пазарджик. 

Протестът е с искания да се спре поскъпването на ел.-енергията за бизнеса и за запазване на сегашната цена на добавката „задължение към обществото” до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката. Организациите настояват и за незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора, както и за реформи за по-ефективното му управление. Припомням, в заседателната зала на БСК днес четирите национално представителни работодателски организации ще обявят информация за насрочения втори национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на еленергията.

БНР подкасти:

Още от категорията

Лицата в кабинета ще изпълняват приоритетите на ГЕРБ

Намаляват или се увеличават  шансовете за съставяне на правителство след срещата на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски с ДПС - коментар и анализ от политолога Георги Киряков.  "Наблюдава се тенденцията да се акцентира върху сходствата между партиите, но да не се набляга върху това, което ги разделя  и по специално в разговорите..

публикувано на 09.12.22 в 15:26

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44