Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зам.- министър Костов: Купувайте сега дърва за огрев за зимата

Нов горски пожар гори в района на Харманли, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Огънят е избухнал рано тази сутрин и сигналът за него е получен около 7,30 ч. 

Пожарът е обхванал около 500 декара ниска гора. Местността е труднодостъпна, но огънят на този етап е овладян като в гасенето са участвали 70 служители на Министерството на земеделието и храните, които са оказвали и логистична подкрепа на полицията и пожарната. Заместник-министър Костов припомни, че точно преди 3 години е горяла същата местност, която тъкмо е започнала да се възстановява по естествен път и сега отново е унищожена.

350 хиляди лева до този момент са преките разходи за борбата с горския пожар в Рила, който ще тлее докато не бъде угасен от сериозен дъжд, прогнозира още Георги Костов. Тепърва ще се оценяват щетите върху биоразнообразието. 133 са горските пожари през тази година, които са засегнали общо 5 хиляди декара гори. Опасната част от сезона тепърва предстои, предупреди заместник-министърът на земеделието. Горските пожари за миналата година са били общо 150, но тя е била с много повече валежи и не може да бъде критерий за сравнение.

Георги Костов обяви, че сега е най-подходящият момент, в който домакинствата могат да закупят от горските стопанства дърва за огрев за зимата. Цената им сега е максимум 35 лева за кубически метър, освен това стопанствата гарантират, че купувачите няма да бъдат излъгани с обема на дървесината както понякога се случва в частния сектор. Тази година горските стопанства са осигурили с 10 процента повече дърва за огрев като има налични има над 1 милион кубика, колкото е приблизително и годишното потребление в цялата страна.


Още от категорията

Пожар лумна в мазе на кооперация на "Шести септември"

Пожар избухна в кооперация на бул. "Шести септември". Инцидентът е възникнал към  17.30 ч. в приземен етаж или мазе.   Живеещите в съседните апартаменти  са евакуирани на улицата, според тях един човек е пострадал от вдишания дим и е откаран с линейка.  Четири пожарни коли бързо загасиха  огнището, а за кратко районът бе силно задимен.   По..

обновено на 09.12.22 в 18:54

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34