Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велоалеите в Пловдив - готови до 31 октомври?

| обновено на 05.08.15 в 16:11
Велоалеите в ж.р.Тракия
Снимка: инж. Ст. Стоянов

В пика на жегата и лятното разтоварване днес Ви предлагаме разговор за велоалеите в Пловдив и (не)удобствата, които създават на участниците в движението. 

60 км велоалеи се изграждат и през лятото. Трябва да са факт до края на октомври и активно да се използват от велосипедистите на Пловдив. Една от фирмите в консорцуиума се оттегли, замения я друга и това забави строежа, но дори и в най-големите жеги работата продължава.  

Велоалеите са тема за напълно противоположни мнения. 

По големия транспортен проект на Пловдив се изграждат 48 км велоалеи /старите бяха само 10 км/ -средствата са от ОП „Регионално развитие”. Започна и леко зацикли работата, защото едната фирма „Интергирани пътни системи” се оттегли и на нейно място в консорциума работи "Драгиев и ко". Борислав Кръстев, ръководител на проекта в Община Пловдив обясни, че общо 20 трасета велоалеи ще има в Пловдив в края на проекта, който е обявен за 31 октомври тази година. 

13,5 млн. лева са вложени в изграждането им по всички евростандарти, твърдят изпълнителите. Опонентите пък виждат, че тук има смесване на тротоарите за пешеходци и велосипедистите. Защитата казва, че  при нас стават най-добре в сравнение със София, Бургас, Стара Загора.

По проект 48 км велоалеи сега, плюс други още 12 км велосипедна мрежа, които ще се изградят с ремонтите на бул. "Руски", "Шести септември", "Васил Априлов" и "Коматевско шосе". 

Момиче на велосипед си провира път между пешеходците. Тя смята, че е грешка липсата на велоалеи в Центъра.

Пловдивчанин, който активно спортува и се предвижва в градска среда с велосипед, член на един от велоклубовете казва, че трябва активно да се работи по техническото изпълнение и сложните места за предвижване. 

Най - младите са най - нетърпеливи: те настояват за бързото откриване на всички трасета на велосипедната мрежа.

В Пловдив велоалеите ще са алтернативен транспорт, твърдението е на експертите от общината. На този етап обаче, активните велосипедисти от ранга на "Крива спица" в Пловдив са твърде малко. Еколозите смятат, че тук е заложено предизвикателството да намалим замърсяването на въздуха, карайки колело.  Ние българите,  вечно стигаме някой, за да дотичаме до европейските стандарти на Дания и Холандия, ни остават 60 км. велопътища в Пловдив. До средата на 2016, обещават да ги има.

Цариградско шосе, тук се работи

бул. България-разкопани тротоари и велоалеи

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33