Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужна е промяна в механизма за управление на плажовете

Снимка: БГНЕС

В разгара на летния сезн, възможна ли е т.н. безплатна сянка на плажа и доколко конкуриращ е морският ни туризъм, гост в "Точно днес" на Радио Пловдив е бившият зам-министър на туризма Бранимир Ботев. 

Как оценявате сегашния летен сезон?

Бранимир Ботев:  Достатъчно сложен, достатъчно сложен, сезон, който има от една страна реален съществен спад на основния генериращ пазар за нас, какъвто е руският, спад от страна на украинския пазар, за съжаление, може би ще се окаже, че ще има спад и на други основни за нас пазари, от друга страна, истината е, че има изключително пределна мобилизация от страна на самия бранш и че хората работят, за съжаление, въпреки липсата на достатъчно усилия от страна на администрацията, а не с помощта на администрацията.

Р. П.: Беше ли обсъден въпросът с липсата на туристи на Националния съвет по туризъм, г-н Ботев?

Б. Б.: На Националния съвет по туризъм бяха разгледани други въпроси, свързани с националната реклама и националния маркетинг. Като че ли цялата тази ситуация остана извън полезрението на ръководството на министерството, което е повече то странно, защото реакцията на щрауса с глава в пясъка не променя проблема около тебе. Друго, което направи впечатление на последния Национален съвет по туризъм е, че по абсолютно неясни за мене основания и логика не беше поканен нито един представител на Варненската туристическа камара или на Бургаската туристическа камара,  т. е. на професионалистите, които са там на място – на Черноморието, където е в момента основният ключов за България проблем. И отново за съжаление трябва да кажа, че не беше поканен нито един представител на научната общност на България, на хората, които биха могли да ни подкрепят със своята експертиза – БАН, УНСС, Софийския университет, Варненския университет, които притежават катедри многогодишни в сферата на туризма и това на фона на друго отношение, демонстрирано от страна на премиера, който  изрично покани председателя на БАН академик Воденичаров да присъства на всички заседания на Министерския съвет, затова за мен е повече от нелепо и странно, че ръководството на министерството не търси експертизите, помощта и подкрепата на българската научна общност.

Р. П.: Защо българските туристи търсят други, чужди дестинации?

Б. Б.: Данните от Националния статистически институт посочват едно много голямо увеличение на българските туристи - с около една трета – 32 – 34 %, които посещават съседните нам конкуренти – Гърция и Турция. Защо е така тепърва предстои да се изследва, но и на прима виста може да се каже защо – просто по-добро състояние на плажовете, по-добро отношение към туриста, получаване на туристическа услуга на приемлива цена и съотножение цена – качество, което се харесва на самия турист.

Р. П.: Голяма част от критиките на българските туристи към нашето Черноморие е високата цена на ползването на шезлонг и чадър. Възможна ли е безплатната или много евтината сянка на плана, г-н Ботев, в контекста на концесионните договори, с които са обвързани в момента нашите плажни ивици?

Б. Б.: Ще ви кажа нещо в рамките на шегата, че сянката и сега е безплатна, не са безплатни шезлонгите и чадърът. Така че, когато някой обещава безплатна сянка, въпросът е дали обещава реално да отмени заплащането на шезлонгите и на чадърите. По същество такова задължение – за поставяне на чадъри и шезлонги,  към концесионерите няма. Съвсем други са им задължителните дейности, които те трябва да уреждат с концесионния договор. В момента подобни изисквания няма. Далеч по-смислено е да се мисли в друга посока т. е. да видим как да променим механизма за управление на плажовете. В този смисъл, да, има много примери в Европа и ние би трябвало да вземем този пример, който е най-близък до нас. За мене тези, които са най-пряко заинтересовани да предоставят добра туристическа услуга, да имат едно добро отношение към туриста и да гарантират тази цена качественост са именно хотелиерите, които са инвестирали огромен брой пари на място и ако ние успеем да обединим тези хотелиери да направят съответните сдружения и да поемат за издръжка плажовете, тогава просто стоенето на плажа ще бъде част от общия туристически пакет, който се предлага.

Р. П.: Ако не си гост на този хотел тогава как се случва стоенето на плана?

Б. Б.:  Това, което и към момента е решено, че половината от плажната ивица трябва да бъде свободна, тя е свободна изобщо за достъп, но можеш да се настаняваш на нея безплатно.

Р. П.:  Обаче цената на българските шезлонги и чадъри е чувствително по-висока, дори е по-скъпа отколкото една нощувка. Не мислите ли, че трябва да се работи в тази посока – намаляване на цената за ползването на тези чадъри и шезлонги  на плажа?

Б. Б.: Абсолютно съм съгласен с вас. И пак казвам, тук има една огромна законова празнота и не знам съзнателно ли е била допусната или просто е била проспана, или просто времето е показало, че трябва най-накрая да бъде решено, защото в параграф първи на допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, където изрично са посочени задълженията на концесионерите на плажовете – там изобщо липсва каквато и да е дейност, свързана с плажове и чадъри.

....................

Цялото интервю с бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30