Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не високите глоби, а тяхното събиране ще стресне шофьорите

Войната по пътищата е във вихъра си това лято. От днес Националната си полиция започва кампания за ограничаване на максималната скорост на пътя.

Емил Панчев - председател на СБА твърди, че гонките, които миналата седмица взеха живота на две деца, не са основната причина за многото смъртни случаи у нас. Безумното шофиране и липсата на контрол са в основата на многото ПТП-та и жертви,  за да има  вече  около 400 загинали по пътищата, каза той. 

В същото време той твърди, че у нас е направено не малко за сигурността по пътищата. Панчев припомни, че през 1990 година, в началото на демокрацията, загиналите в нашата страна са 1500  при онзи брой автомобили и онези пътища. Сега има много повече коли и много повече пътища, а броят на загиналите е 600 - 650 на година, коментира председателят на СБА като заключи, че "очевидно нещо се е променило". 

В същото време България изостава в статистиката. В белите страни жертвите на катастрофи са  26 - 28 на 1 милион души, при нас са 86 - 90 на 1 милион души. Това означава, че има много какво още да се направи, каза Емил Панчев. 

Необходим е изцяло нов закон, който ще даде резултат във войната по пътищата. Законът, който до момента многократно е кърпен и тромав към нарушителите, трябва да бъде пренаписан. Ако глобите са твърде високи, те се обезмислят, защото не се плащат. Трябва да се повиши събираемостта на тези глоби, смята председателят на СБА. Сега събираемостта е едва 55 процента. 

Той посочи, че трябва подготовката на младите шофьори да се подобри и даде за пример Австрия. Там водачите имат временни книжки за 1 година, после се явява на полигон, проверяват му се уменията и тогава се дава истинският документ за управление на МПС, обясни Панчев. Цялото интервю с него чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21