Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои от кодовете в Спешната помощ ще "страдат"

| обновено на 28.08.15 в 12:09

Въвеждането на система с кодове според спешността на случаите ще влезе в сила най-късно до края на септември, началото на октомври, обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Според новия стандарт, ще има три категории пациенти по спешност - със зелен, жълт или червен код, а изчакването на линейка, което ще е обвързано с кода, ще е между 8 и 120 минути.

Системата не е нова“, каза в интервю за Радио Пловдив по темата зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ   Пловдив д-р Димитър Христозов.

Ние работехме по нея до 1994 година, преди да се въведе спешната помощ. Тогава случаите не бяха с кодове, а бързи, неотложни и трайни. Бързият случай беше до 3 минути, но имаше по-големи възможности за придвижване, освен това екипите бяха двойно повече. Сега обаче, при такъв недостиг на екипи имам голямо съмнение, че два от кодовете – неотложния и трайния, зелен и жълт, няма да може да се изпълняват в рамките на норматива - иначе “, коментира той.

Д-р Христозов подчерта, че както и досега, с предимство ще са малките деца, хората със симптоми за инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

По думите му, за да проработи ефективно системата, трябва да се работи в насока или обажданията на пациентите да минават отново през централите на Спешна медицинска помощ, или на тел. 112 да бъдат въведени алгоритми, по примера на световните практики.  

Конферетната връзка, която в момента се извършва, само забавя случаите. Има хора в гранично състояние, които трябва да се разпитат малко повече и то от медицински специалист, а за два часа чакане от този норматив ще има недоволни пациенти“, каза още той.

Според зам.-директора на Центъра за спешна медицинска помощ  - Пловдив, най-важното в сектора трябва да е инвестицията на кадрите. 

Цялото интервю с д-р Димитър Христозов можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56