Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да има специален статут при квотите за бежанци

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент - Илиана Йотова,  е един от авторите на доклада за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите страни - членки, който трябва да бъде одобрен по-късно днес в пленарната зала в Страсбург.

 По думите й е недопустимо страни като нашата да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци. "Това не само, че не решава проблемите, а ще ги задълбочи още повече", добави Илияна Йотова.

 Тя подчерта, че подходът трябва да бъде напълно различен - че държавите от външната граница на ЕС трябва да бъдат облекчени и да се ползват с особен статут при разпределението на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди.

"В последните дни много се коментира какъв брой мигранти да приеме всяка държава членка. Каквато и цифра да се определи обаче, ще бъде без значение, ако не изработим постоянен и задължителен механизъм за преместване на бежанци. Всички сме свидетели, че т.нар. Дъблински регламент се провали и на практика вече не се прилага", каза Илияна Йотова. Тя напомни, че редица държави членки са спрели да регистрират мигрантите, защото им липсват средства и ресурси.

"Имаме огромна нужда т.нар. "горещи точки" да заработят не само в Италия и Гърция, но във всички държави членки от външната граница на ЕС", каза още тя и подчерта, че в тези "горещи точки" националните власти ще бъдат подпомагани от Европейската агенция по бежанците (ЕАSО) и Фронтекс. "Така по-бързо и по-сигурно ще може да се разграничи кой е просто икономически мигрант и кой наистина бяга от война", поясни г-жа Йотова. В заключение тя добави, че всички тези мерки няма да имат съществени резултати, ако Европа не се намеси активно при разрешаването на конфликтите в държавите, от които идват мигрантите и бежанците.

Илиана Йотова допълни, че е доволна от  предложенията на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, напревени днес пред депутатите от Европейския парламент, според които всяка страна от Европейския съюз (ЕС) задължително да участва в приемането на 160 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария.
Припомням, че  Жан-Клод Юнкер предлага още споделена охрана на външните граници и предоставяне на 1,8 милиарда евро помощ за развитие в страните от Сахел и Африканския рог, от които идват много мигранти.


Жан-Клод Юнкер призова и за постоянно действаща система за задължителни квоти при разпределянето на бежанците. От първоначално предложените 40 хиляди от Италия и Гърция, сега исканият брой се увеличава със 120 хиляди на общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани, като част от тях ще бъдат изпратени в останалите държави от територията и на Унгария.

Коментарът на евродепута може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26
Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание

Пловдив няма проектна готовност за бюджетните 100 млн. лева

В програма "Точно днес" говорим за политика преди поредните извънредни избори със  Стою Стоев  - втори в градската и областната листа на коалиция ПП-ДБ. Народният представител в 50-то НС каза, че този парламент е показал, че голяма част от партиите не са готови за важните крачки на България.  "Нямам друг акцент за това народно събрание, още един..

публикувано на 26.09.24 в 09:53