Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва великата "Нощ" на Пловдив

| обновено на 11.09.15 в 14:10

Културният фестивал „Нощ/ Пловдив“ ще посрещне своята публика на 11 и 12 септември  с над 100 събития на повече от 70 локации в Пловдив.  

„Нощта е едно от най-популярните и обичани събития в града, което не спира да се развива и да привлича десетки хилядна публика, не само от Пловдив, но и от цялата страна“, отбеляза зам.-кметът в Община Пловдив Стефан Стоянов. „Щастлив съм от факта, че фестивалът успява да обедини всички големи културни институти в града в своята програма“, допълни още той. 

Предстоящото издание на дългоочаквания фестивал в града ще предложи жанровото разнообразие, разпределено в пет теми от програмата: Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ. 

Част от атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1 600 години) от Епископската базилика (IV – VI век). 

В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция) на тема „Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от 22 век пр. н.е.“ 

Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема  там е  изложбата „Пловдив и Япония“, която разказва  за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства. 

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. Капана, следвайки световните тенденции за „обиграване” на неспецифични арт пространства. 

Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. 

В детската програма на „Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети, изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м, литературни четения, прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното, уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза.

Като продължение на досегашните кураторски проекти  - „Ритуали на обичайното“ от 2012 г. на Вера Млечевска; „Тъмната страна на нощта“ от 2014 г. на кураторски колектив фондация „Изкуство, дела и документи“, „Нощ/ Пловдив“ стартира ежегодна кураторска програма с проекти на 4 - ма куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). 

За първи път тази година посетителите на Нощта ще могат да използват официално мобилно приложение, с което ще могат да прегледат пълната програма на Нощта, да създават своя лична програма с Нощните събития, да преглеждат подробно информация за места, организатори и снимки от 5 - те теми на фестивала – Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.

Сред нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са зеленият инфопункт и тематичните турове с гидове – част от тях включват Общ тур за гр. Пловдив, тур „Галерии”, „Съвременно изкуство” и „Културно-историческо наследство”. Всички турове ще започват от инфопункта на фестивала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39