Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишко село на бунт срещу градското сметище

Жителите на пазарджишкото село Капитан Димитриево блокираха за час пътя Пазарджик-Пещера с искане незабавно да бъде закрито общинското сметище, което събира отпадъците на почти цялата област.

От десетилетие депото е напълно амортизирано, а честите пожари предизвикват ежедневно обгазяване на района.

С лозунги "Спрете да ни обгазявате", жителите на Капитан Димитриево настояват депото на Пазарджик незабавно да бъде закрито. От десетилетия сметището ежедневно гори и обгазява района. В последните години депото се превърна в екологичната бомба в региона. Над двеста ромски семейства се препитават там и предизвикват пожари.

От октомври се очаква да започне строителството на първата клетка на новото депо, но до изграждането й, екологичният проблем в района ще продължи поне още две години, твърди кметът на Капитан  Димитриево Иван Златинов:

Имам планувана в момента клетка 92-93 декара, която е финансирана със 16 милиона, изпълнител е софийска фирма. Чака се срокът за обжалване. В зависимост от това, може да започне строителството, предполагам, в началото на октомври. Затова ние протестираме, да намерят средства, да си удължат пътя, да си запръстяват и да поддържат с пожарната дежурство за угасяване на огъня.

Ако до месец депото не бъде закрито, жителите на Капитан Димитриево ще преминат към граждански протести. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заловиха шофьора, хвърчал с висока скорост в насрещното движение

Пазарджишките криминалисти установиха и заловиха безразсъдния шофьор , който бе заснет да кара с висока скорост в насрещното платно, на изхода на Пазарджик към магистрала „Тракия“.  Клипът събра множество възмутени реакции, а полицията се самосезира и бързо издири водача.  "След узнаването за тези публикации служители от сектор "Пътна полиция"..

публикувано на 13.06.24 в 16:55

Индийски шофьори ще ни возят в пловдивските градски рейсове

До 2 месеца 30 индийски шофьори подкарват пловдивските рейсове. Те ще се движат по линиите, които обслужва фирмата "Автотранс Чолаков". Договор с тях вече е подписан, предстои да минат процедурите за наемане на работници от трети страни. Пловдивският превозвач е прибягнал до наемането на шофьори от трети страни заради недостига на кадри в сферата...

публикувано на 13.06.24 в 16:38

До края на годината в Пловдив ще има 25 камери за контрол на скоростта

Община Пловдив започва поставянето на съоръжения за камери за контрол на скоростта, които предстои да бъдат осигурени от МВР. Решението бе взето на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.  От Областна дирекция на МВР – Пловдив са фиксирали 5 ключови пътни артерии, на които първоначално да бъдат..

обновено на 13.06.24 в 16:26

Обновяват панорамната площадка над тунела

Започна обновяване на панорамната площадка над тунел-север на булевард „Цар Борис Трети Обединител“. Надписът „ПЛОВДИВ“, изписан с помощта на 3000 храсти лигуструм, е оформен, а между буквите е направена насипка от бели камъчета, което допринася за по-добрата видимост. Всяка от буквите е с височина 2 метра,  общата дължина на надписа е 20..

публикувано на 13.06.24 в 16:24

Две украинки се изгубиха в скалиста местност в Родопите

Две жени от Украйна са открити след повече от три часа издирване снощи в гората край Смолян, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Елена Стоилова. Жените – майка и дъщеря, били на разходка в местността Елинска река. След като дълго не успели да намерят пътя към града, те подали сигнал на спешния телефон. Незабавно към мястото е изпратен екип..

публикувано на 13.06.24 в 15:36