Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър стопанин е моето разбиране за кмет на един град

| обновено на 15.09.15 в 15:13
Дани Каназирева

Адвокат Дани Каназирева е завършила специалност „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Доктор е по Конституционно право, член на Адвокатска колегия – Пловдив. Спициализирала е „Британско право и право на Европейския съюз“ в Кеймбридж. Специализира и в САЩ по програма „Младите лидери на България“. Основател и лидер на Съюз за Пловдив, Дани Каназирева за втори път е къндидат за кмет на града на изборите на 25 октомври. С нея разговаря Михаил Миховски.  

Р. П.: Г-жо Каназирева, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Пловдив?

Дани Каназирева: Много пъти съм повтаряла, че моя опонент на тези избори е лошото управление на града ни. Първото нещо, което е най-важно, е искам да върна уважението към града ни и към хората. Изцяло е изместен принципът, тежестта на местното самоуправление, който в неговия цивилизован смисъл е в услуги и близо до местното население. Това е една от основните причини.

Р. П.: Пловдив според вас дозря ли до това да избере жена за кмет?

Д. К.:  Ако говорим за консерватизъм Пловдив е консервативен, но в неговия положителен смисъл, т. е. пловдивчани обичаме и уважаваме семейството, близките, съседите си, но смятам, че сме и хора, които отдавна сме осъзнали, че има можещи и неможещи, т. е.  дали са мъже или жени няма значение, когато един човек е можещ, когато е трудолюбив, когато е смел да защитава позициите на местното население, а така е във всяка сфера от живота.

Р. П.: Защо точно вас? Защо смятате, че точно вие заслужавате доверието на пловдивчани – защото сте можеща или защото сте трудолюбива?

Д. К.: Защото съм последователна в своите позиции, защото смятам, че всичките тези осем години, в които участвам активно в обществения живот на Пловдив за тези 8 г. нито веднъж, нито веднъж не съм дала и крачка назад от своите позиции, от своите предложения в общинския съвет, нито веднъж не съм гласувала решение, което да ме накара да се срамувам и да не мога да гледам пловдивчани в очите. Така че съм горда с последователността, както своята, така и на моя екип и групата на Съюза „Пловдив – общински съвет”. Това аз смятам, че е достатъчно доказателство.

Р. П.: Казахте, че основния ви опонент е лошото управление и застоя на града. Кой ще бъде основният ви приоритет?

Р. П.: За мен един кмет, който не може да изчисти, да подреди града и да даде усещане за сигурност и гръб на пловдивчани, и да уважава пловдивчани, няма право и не може да говори за гръмки и помпозни проекти за развитие на Пловдив. За мен това са трите основни приоритета. Разбира се много са приоритетите, които са следствие от това отношение – правилно отношение към пловдивчани.

Р. П.: А какво ще направите за децата на Пловдив?

Д. К.: Моето разбиране е, че една нация се познава каква е тя по отношението й към децата и възрастните хора. В последните години децата, в грозния смисъл, в предизборните кампании съществуват винаги и са се превърнали в клишета. Без да изпадам и използвам клишета аз ще кажа, че е време освен да бъдат бъдещето на България децата време е да бъдат настоящето. Ще кажа само няколко простички неща, които за мен са задължителни, приоритетни и първо бих започнала от тях – детски градини и детски ясли. Абсурдно е младите семейства да ги поставяме в ситуация, да търсят връзки и да се молят, за да запишат детето си в детска ясла и детска градина. Това има своето отношение и върху икономиката, тъй като оставя единия родител без работа. На първо място в краткосрочен план отреждането на съществуващи общински сгради – смяна на предназначението им – детски ясли и детски градини. Пристрояване, където е възможно, разбира се, и надстрояване на съществуващи сгради и строителство на нови сгради за най-малките пловдивчани.

На второ място, почистване, озеленяване на старите стърчащи железа от детски площадки както в междублоковите пространства, така и в детските градини и ясли, защото много малка част от тях отговарят на условията за безопасност. А за чистотата над 80 % са потънали в мръсотия там, където живеем и където децата ни играят.

На следващо място задължително бих заложила на създаването на езикови школи на общинска издръжка в детските градини за изучаване на чужд език. Знаете, че във времената, в които живеем минимума, който се изисква е един чужд език. Много от родителите обаче не могат да си позволят, за жалост, тази изключително ценна услуга за техните деца. Тази услуга ако бъде организирана от общината ще бъде далеч по-евтина и ще бъде безплатна за родителите.

На следващо място бих възстановила и т. н. спортни школи, които съществуваха едно време и, знаете, подбираха децата ни от детски градини и училища да спортуват, защото един от проблемите, и в растежа изобщо, на децата е, че освен, че липсва спорт, но и липсват места за спорт.

Не на последно място бих заложила на качествена храна в детските градини, тъй като към настоящия момент децата ни се хранят с най-големите боклуци, доставяни от фирми, към които контрола е занижен каква храна достига до кухнята и до децата ни. Безкомпромисна ще бъде в това отношение.

Р. П.: Основата на едно управление това е наличието на свежи, собствени приходи. Какво бихте направили за бизнеса затова той да се чувства уютно в Пловдив?

Д. К.: Първо ще кажа, че Пловдив като бюджет от своите данъци и такси има достатъчно много средства. Всички ние пловдивчани ги плащаме. Проблемът е, че тези средства не стигат до хората като качество на услугата и, второто нещо е, че чрез т. н. „наши фирми” се източват тези средства, да не използвам и по-груба дума като кражба, и се пълнят партийни каси и се облагодетелстват две или три фирми в града ни. А сега към икономиката на Пловдив – на първо място бих заложила европейския модел на работа, десният модел на работа, който основен принцип е по-малко община и държава – повече възможност за икономика и бизнес, т. е. задължително ликвидиране и преглед на всички излишни бюрократични режими, които съществуват и утежняват бизнеса като цяло и неговата работа. На второ място, налагане на ред във финансите и пак ще повторя обаче, че редът означава отрязване на т. н. „наши фирми” и приятелски фирми. Привличане на инвестиции и задължително на пакет преференции за инвестиране в града ни, а не както виждаме към момента финансите на Пловдив се обезпечават с нашите данъци и такси, с тегленето на безобразно много заеми и груба разпродажба на имотите на Пловдив. Безкомпромисен контрол на качеството, защото виждате, че проектите, които се случват в града ни, са с ниско качество, на скъпа цена и много често не се изпълняват договорите, които сключва община Пловдив и няма санкции.

Едно от основните ми виждания и принципи на работа ще бъде привличане на експертния потенциал на Пловдив, край на партийната администрация, защото вярвам, че е време можещите и знаещите пловдивчани да поемат управлението на града ни, което означава и край на т. н. метли и чистки в администрацията. Никога не съм обещавала постове и няма да го направя и никой на партиен принцип няма да получи пост.  И но последно място ще кажа край на хаотичната разпродажба на имоти на Пловдив. Просто ако видите една сесия на общинския съвет ще се изплашите, че общинския съвет се е превърнал в агенция за продажба на недвижими имоти. Утре няма какво наистина да оставим на децата си.

Р. П.: Точно в противоположния ъгъл са социално слабите хора, хората в неравностойно положение. Какво бихте направили за тях?

Д. К.:  Ще кажа само три неща. Общината има механизми хората в неравностойно положение трябва да им дадем възможност да работят. Голяма част от тях имат такава възможност, но знаете проблема с наеманоте им в трудово правоотношение. Община Пловдив сключва десетки, стотици договори, сделки, ако само към всеки един договор включи условието фирмата да наема двама или трима души в неравностойно положение поетапно ще осигурим работа на много от тези хора. Разбира се, тук трябва да добавя и последващия контрол дали тези изисквания се спазват. На второ място, категорично считам, че следва да се възстанови отнетата услуга социален асистент. Тази услуга струваше между 250 и 300 хиляди лева на общината. Това е сума, която на фона на 200 милиона можем да си я позволи и само тук ще дам пример, че толкова отделиха за купуването на билети за футболни мачове. 

Р. П.: Тук рискувате да си навлечете гнева на двата големи  футболни отбора – те са голям фактор в града.

Д. К.: С еднократното купуване преди избори на билети не се помага на футболните клубове. Трябва далеч по-сериозна концепция и грижа от страна на община Пловдив при подписването на договори, при преразглеждането на концесии, при предоставянето на квалифицирана помощ и гръб на пловдивските клубове, при довършването на стадион „Христо Ботев”, трибуна „Бесика”, стадион „Локомотив”, да не забравяме и „Спартак” и „Марица”, не на последно място стадион „Девети септември” – стадион „Пловдив”, който е една дъвка в устите на политици преди избори, но досега няма даже реална и истинска картина за годността на съоръжението, което се разпада, за съжаление. Пловдив пореден мандат завършва с нито един стадион.

И за да се върна към темата за хората в неравностойно положение ще завърша задължително залагането на изискванията в инфраструктурните проекти за свободно преминаване именно на хора в неравностойно положение, както и достъп до административните служби. Ако разгледат инфраструктурата в Пловдив – тя е недостъпна, тя е трудна за преодоляване на майки с колички, на хора, които нямат проблеми, а камо ли за хора наистина със затруднения.

Р. П.: Когато помислите за управление кой е вашият принцип – тоягата или моркова?

Д. К.: Моят основен принцип е уважение и професионализъм - това е силен екип, бързи темпове на работа и безкомпромисно качество.

Р. П.: А принципът ви в политиката – победа или убеждение?

Д. К.: Като юрист аз си служа със силата на аргументите. Гордея се, че през всичките тези години нито веднъж до този момент няма становище, или теза или предложение, те са стотици, които съм внесла в общински съвет, което е оборено с аргументи. Така че аз залага на силата на аргументите и считам, че когато те присъстват и са законосъобразни няма институция, която на да не я приеме.

Р. П.: Когато говорим за пари какъв е вашият принцип – спестявай или печели повече?

Д. К.: Разбира се силна икономика, силна икономика, икономическо развитие на града ни, от там нататък това ще обезпечи и всички социални услуги, които считам, че като общество и като местна власт трябва да бъдат осигурени. Но тук ще изключа високите данъци и такси, защото всеки един икономист първи курс ще ви каже, че с високи данъци и такси не се пълни хазна. Напротив, това води до стагнация, това води до затрупване на хората със задължения, а по-ниските данъци и такси водят до по-висока събираемост, до глътка въздух в икономиката и предвидимата данъчна политика категорично води до привличане на инвестиция и, разбира се, до откриването на нови работни места.

Р. П.: Как виждате себе си като кмет – политик, администратор, стопанин на града?

Д. К.: Ще използвам пак категория и определение от моето образование – правото, и то още от римско право, добър стопанин. Добър стопанин е най-точното определение за мен за кмет на една община, на един град.

Р. П.: Мислено идете на любимото си място с книга, която харесвате, с музиката, която обичате да слушате...

Д. К.: Това, което аз правя и обичам да правя е едно от най-любимите места на всеки един пловдивчанин това е Стария град – прекрасните и тихи ресторантчета в Стария град, задължително си представям това да е през лятото, лятна вечер, под звуците може би на концерт на древната сцена на Античния театър, шум от разговори между хора наоколо, камбанен звън от църквата  и книга след всичко това, което описах, задължително ще е „Когато Пловдив беше столица” на Маньо Стоянов. Чуйте звуковия файл.

..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците в..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14