Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив откриха първото информационно табло за градския транспорт

| обновено на 18.09.15 в 13:35
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Първото електронно информационно табло, което показва в реално време движението на автобусите от градския транспорт, бе поставено на спирка № 123 „ТПК Марица” на бул. „Княгиня Мария-Луиза”. То е част от системата за управление на градския транспорт в Пловдив.

Символичния старт на системата дадоха днес кметът Иван Тотев и Ирене Клементе от испанската фирма изпълнител „Индра”, която проектира и монтира компютърните табла по спирките. Те ще съобщават след колко минути пристигат автобусите и по кои маршрути се движат. Таблата са защитени от атмосферни влияния, издържат от минус 40 до плюс 60 градуса по Целзий и отговарят на всички европейски норми, обясни Ирене Клементе.

На този етап информационните табла все още няма да работят. Цялата система ще започне да функционира, след като бъдат монтирани таблата на всички 354 спирки в града.

Община Пловдив ще разработи и уебсайт, който ще показва информацията в реално време, с възможност външни компании  също да разработват мобилни приложения, свързани с градския транспорт на Пловдив, уточни още кметът.

Във връзка с изграждането на интелигентните светофарни уредби в града през следващите седмици ще има кръстовища, които няма да функционират. Това съобщи кметът Иван Тотев и уточни, че кръстовището на улиците „Иван Вазов” и „Авксентий Велешки” от вчера не работи. Следващото кръстовище, където ще се сменят светофарите, ще бъде Сточна гара. Светофарите ще се регулират от Центъра за управление на трафика в зависимост от натовареността на движението.

Нека гражданите бъдат внимателни, да следват пътните знаци и да следят информацията кои кръстовища ще се затварят за ден – два, призова градоначалникът. 

Ще бъдат подменени светофарните секции на 42 кръстовища в целия град до края на октомври. Процесът на подмяна на светофарите отнема 2-3 дни, уточни кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26

Две донорски ситуации дадоха шанс за живота на петима пациенти

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима.  Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. След установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж близките му се  съгласяват да дарят органите му.  Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р..

обновено на 29.09.24 в 12:17

Заради птичи грип умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици в Стряма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в  птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски.  В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник.  В..

публикувано на 29.09.24 в 12:12