Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Евгени Тодоров и Любомир Минчев

жупналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Шест дни преди старта на  предизборната надпревара  отборите се строяват за рапорт. Лидерите им вече дадоха знак за  желаното си присъствие в политиката – с лице към гражданите на Пловдив,  голямо сърце и чисти ръце. Дали...

Шест дни преди старта на предизборната  кампания чухме петима от тях – първите.  Според социолозите.

Гости в студиото  - журналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Талази мигранти  напират към Европа и генетично внасят  през доскоро подредените й очертания опасност от  зарази, страхове, комплекси и подтисната агресия. Експлозив  от отчаяние, зареден  с мащабен  еквивалент от лични драми с отложено действие. Светът вчера беше по-добър. 

Сега се събужда уплашен от несъответствията в лидерското бръщолевене на цивилизованите нации. Как се случи така, че след интернет глобалният свят се разшири като черна дупка до такава степен, че за да опази от потъване в нея състраданието, моралните норми и човечността,  започна да издига телени стени и да затваря граници.  Мъчително е да се гледа как бежанци се хвърлят по релсите на  унгарска ж.п.гара, за да се метнат във влака, който ще ги откара в неизвестното „отвъд” в затворените лагери. Мъчително е погледът ти да попадне върху снимка на удавено дете или пък премазано от паднала саксия на парти  в Германия чест на новопристигащите бежанци, след като е пропътувало успешно с родителите си 4 000 км. Днес целият свят е разочароващо място, без значение как се нарича Африка, Америка, Русия или арабския свят  обледенен от неговите  съмнителни пролети. И обединена Европа – нашето защитено квадратче в координатната система на недоразбраната  солидарност с еднаквите,  обаче белязани с драстични различия. Европа на агресивната самоотбрана, прикритата самоомраза и бедността на източната й част. 

Това е контекстът на голямото втурване  по магистралите на властта, която приема или отхвърля политическите заявки за новия кметски мандат. Тези, от лидерите, които вече успяхме да чуем, заявиха, че ще водят позитивна кампания.  Ще  поживеем, ще видим. Всички те са познати лица и затова действат на сигурно – с обещания и амбиции  съотнесени математически към реалността.  Коя ще бъде вярната формула и дали  избирателите ще успеят да я решат, е тема, по която тепърва ще се упражняват социолозите. Идва онова познато ни време, когато думите започват да жужат в ушите като оси и да се възприемят повече като шум, който ги отдалечава от смисъла им.  Как ще бъде този път? Предстои да чуем и ще слушаме, защото те имат и друга страна. Думите тежат като гюлета, могат да повалят, но могат и да създават победители. Ще слушаме.......но...и .. с памет за делата. Повече чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Розалия Джинева за пенсионната реформа

В първото юнско издание на предаването Клуб "Неделя" гост в ефира на предаването бе бившият регионален директор на Териториално поделение на НОИ в Пловдив - Розалия Джинева.  Пред водещия Диян Никифоров и в студио 2 на радио Пловдив, г-жа Джинева отговаряше на въпроси свързани със социалната политика и пенсионната реформа. Освен това сподели с..

публикувано на 05.06.23 в 17:35

Руми Киризиева за Световния ден на околната среда

В Международния ден на околната среда и в предаването "Вход свободен" Ви срещнахме с Руми Киризиева от сдружение БГ Бъди активен. Като част от организация, чиято кауза е свързана с опазването на природата и разделното събиране на отпадъци, тя сподели с нас  "Днешният ден е именно денят, в който трябва да си припомним, че трябва да живеем с хармония..

публикувано на 05.06.23 в 16:41
Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, БСК.

Чуждите компании инвестират повече в дигитални умения

Все повече работодатели търсят служители с добри дигитални умения. В същото време обаче, повече от една трета от заетите имат само базови познания за работа с компютър. След като проблемът е описан, какви решения се предлагат - това питаме Томчо Томов от Българската стопанска камара. Той ръководи Националния център за оценка на компетенциите в..

публикувано на 05.06.23 в 15:03

Гешев потъва и се държи налудно, а ВСС минимизира щетите

Висшият съдебен съвет реши, че е допустимо искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. То бе направено от четирима членове на прокурорската колегия на съвета с аргумента, че със свои изказвания Гешев уронва авторитета на съдебната власт. С Марин Божков от програма „Достъп до правосъдие“ говорим за това докъде може да..

публикувано на 05.06.23 в 14:59

Хладната пролет може да понижи качеството на розовото масло

По-хладната пролет може да удължи периода на цъфтеж на розата и прибирането на цветовете й, но може и да доведе до по-ниско качество на маслото. Това обясни Надежда Шопова, асистент в секция „Климат“ в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН, по повод отражението на климатичните промени върху земеделието. Тя..

публикувано на 05.06.23 в 12:07