Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Евгени Тодоров и Любомир Минчев

жупналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Шест дни преди старта на  предизборната надпревара  отборите се строяват за рапорт. Лидерите им вече дадоха знак за  желаното си присъствие в политиката – с лице към гражданите на Пловдив,  голямо сърце и чисти ръце. Дали...

Шест дни преди старта на предизборната  кампания чухме петима от тях – първите.  Според социолозите.

Гости в студиото  - журналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Талази мигранти  напират към Европа и генетично внасят  през доскоро подредените й очертания опасност от  зарази, страхове, комплекси и подтисната агресия. Експлозив  от отчаяние, зареден  с мащабен  еквивалент от лични драми с отложено действие. Светът вчера беше по-добър. 

Сега се събужда уплашен от несъответствията в лидерското бръщолевене на цивилизованите нации. Как се случи така, че след интернет глобалният свят се разшири като черна дупка до такава степен, че за да опази от потъване в нея състраданието, моралните норми и човечността,  започна да издига телени стени и да затваря граници.  Мъчително е да се гледа как бежанци се хвърлят по релсите на  унгарска ж.п.гара, за да се метнат във влака, който ще ги откара в неизвестното „отвъд” в затворените лагери. Мъчително е погледът ти да попадне върху снимка на удавено дете или пък премазано от паднала саксия на парти  в Германия чест на новопристигащите бежанци, след като е пропътувало успешно с родителите си 4 000 км. Днес целият свят е разочароващо място, без значение как се нарича Африка, Америка, Русия или арабския свят  обледенен от неговите  съмнителни пролети. И обединена Европа – нашето защитено квадратче в координатната система на недоразбраната  солидарност с еднаквите,  обаче белязани с драстични различия. Европа на агресивната самоотбрана, прикритата самоомраза и бедността на източната й част. 

Това е контекстът на голямото втурване  по магистралите на властта, която приема или отхвърля политическите заявки за новия кметски мандат. Тези, от лидерите, които вече успяхме да чуем, заявиха, че ще водят позитивна кампания.  Ще  поживеем, ще видим. Всички те са познати лица и затова действат на сигурно – с обещания и амбиции  съотнесени математически към реалността.  Коя ще бъде вярната формула и дали  избирателите ще успеят да я решат, е тема, по която тепърва ще се упражняват социолозите. Идва онова познато ни време, когато думите започват да жужат в ушите като оси и да се възприемят повече като шум, който ги отдалечава от смисъла им.  Как ще бъде този път? Предстои да чуем и ще слушаме, защото те имат и друга страна. Думите тежат като гюлета, могат да повалят, но могат и да създават победители. Ще слушаме.......но...и .. с памет за делата. Повече чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осми я конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. 35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта..

публикувано на 08.12.22 в 16:18