Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На шестия ден" с Евгени Тодоров и Любомир Минчев

жупналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Шест дни преди старта на  предизборната надпревара  отборите се строяват за рапорт. Лидерите им вече дадоха знак за  желаното си присъствие в политиката – с лице към гражданите на Пловдив,  голямо сърце и чисти ръце. Дали...

Шест дни преди старта на предизборната  кампания чухме петима от тях – първите.  Според социолозите.

Гости в студиото  - журналистите Любомир Минчев и Евгени Тодоров

Талази мигранти  напират към Европа и генетично внасят  през доскоро подредените й очертания опасност от  зарази, страхове, комплекси и подтисната агресия. Експлозив  от отчаяние, зареден  с мащабен  еквивалент от лични драми с отложено действие. Светът вчера беше по-добър. 

Сега се събужда уплашен от несъответствията в лидерското бръщолевене на цивилизованите нации. Как се случи така, че след интернет глобалният свят се разшири като черна дупка до такава степен, че за да опази от потъване в нея състраданието, моралните норми и човечността,  започна да издига телени стени и да затваря граници.  Мъчително е да се гледа как бежанци се хвърлят по релсите на  унгарска ж.п.гара, за да се метнат във влака, който ще ги откара в неизвестното „отвъд” в затворените лагери. Мъчително е погледът ти да попадне върху снимка на удавено дете или пък премазано от паднала саксия на парти  в Германия чест на новопристигащите бежанци, след като е пропътувало успешно с родителите си 4 000 км. Днес целият свят е разочароващо място, без значение как се нарича Африка, Америка, Русия или арабския свят  обледенен от неговите  съмнителни пролети. И обединена Европа – нашето защитено квадратче в координатната система на недоразбраната  солидарност с еднаквите,  обаче белязани с драстични различия. Европа на агресивната самоотбрана, прикритата самоомраза и бедността на източната й част. 

Това е контекстът на голямото втурване  по магистралите на властта, която приема или отхвърля политическите заявки за новия кметски мандат. Тези, от лидерите, които вече успяхме да чуем, заявиха, че ще водят позитивна кампания.  Ще  поживеем, ще видим. Всички те са познати лица и затова действат на сигурно – с обещания и амбиции  съотнесени математически към реалността.  Коя ще бъде вярната формула и дали  избирателите ще успеят да я решат, е тема, по която тепърва ще се упражняват социолозите. Идва онова познато ни време, когато думите започват да жужат в ушите като оси и да се възприемят повече като шум, който ги отдалечава от смисъла им.  Как ще бъде този път? Предстои да чуем и ще слушаме, защото те имат и друга страна. Думите тежат като гюлета, могат да повалят, но могат и да създават победители. Ще слушаме.......но...и .. с памет за делата. Повече чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив. „Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит. Огромна част от политическите..

публикувано на 09.08.22 в 10:39

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид

Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са..

публикувано на 09.08.22 в 08:02

Служебното правителство е излишен инструмент

Инструментът служебно правителство е излишен и той трябва да отпадне като част от системата на управление. В същото време той показва, че България се управлява от един тесен семеен кръг. Тази теза защити политическият анализатор Христо Панчугов  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „В служебното правителство е пълно само и..

публикувано на 08.08.22 в 11:23

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“. Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август. „Средства за пътя има,..

публикувано на 08.08.22 в 10:41

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54