Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански комитет обяви, че ще спасява летище Пловдив

| обновено на 08.10.15 в 17:01

Осемчленен граждански инициативен комитет ще спасява от затваряне летище Пловдив. Комитетът е учреден на 18 септември и в него влизат бивши и настоящи работници и специалисти от аеропорта.

От няколко месеца летище Пловдив се води не само към фалит, а и към изцяло спиране на работа. Това ще се отрази крайно негативно както на Пловдив, който се готви да бъде Европейска столица на културата, така и на целия Южен Централен район. Сега летище Пловдив се ползва от хора от цяла Южна България и от района на Велико Търново, посочи Димчо Петков от ГИК, който работи в „Ръководство на въздушното движение” на летището.
 

За да поискат спешна намеса от държавата, членовете на комитета са подготвили отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до Народното събрание, в което настояват аеропортът да бъде спасен. Те ще изпратят писмото до дни, след като получат няколко писма за подкрепа от неправителствени организации в областта на туризма. Инициативният комитет готви и кръгла маса и дискусия за спасяването на Летище Пловдив, която ще се проведе след местния вот, за да информира жителите на Пловдив и региона за истинските проблеми на летището.

От близо 2 месеца летище Пловдив работи само на дневен режим, което силно затруднява работата му и е убийствено решение за регионално летище. Заради намаления обем на работа предстоят съкращения на 37 души и така броят на напусналите ще нарасне на 50 души. Летището не разполага вече и със склад, заради вече са отказвани полети заради липса на гориво. Ръководството смята да се откаже от снегопочистващата фирма, което означава, че при първи сняг летището ще затвори, подчертаха членовете на ГИК.

По думите им, държавата и общината са абдикирали от проблемите на летище Пловдив, като дори като най-близко летище до Пловдив се рекламира това в София. От дълго време нашето летище не е резервно на София, а когато заради неблагоприятно време или други причини се налага самолет да кацне на друго летище, се използват аеропортите в Солун, Букурещ, Будапеща.

Неофициално става ясно, че целта е софийското летище да няма конкуренция в страната и всички авиолинии да използват само него, допълниха членовете на инициативния комитет за спасяване на летище Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29

65 мил. лева очаква област Пазарджик по европроекти

Област Пазарджик е на второ място след Пловдив по изпълнени европроекти в Южен централен район, стана ясно по време на конференцията „Европа на Балканите. Общо бъдеще“, организирана от БТА. По оперативни програми са реализирани 1750 проекти на стойност 500 милиона лева. Към края на миналата година, община Пазарджик е реализирала 767 проекта на стойност..

публикувано на 18.05.24 в 09:27