Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да работим и учим младите на истинска, а не пътечкова медицина

В Деня на българския лекар - за призванието на професията, за стандартите на българското здправеопазване и накъде върви то, разговаряме с началника на клиниката по онкология и хематология в УМБАЛ „Свети Георги” професор Жанет Грудева и шефа на Втора хирургична клиника професор Ангел Учиков в същата болница - двамата пловдивски лекари, които са в националните номинации за престижното отличие "Лекар на годината". 

"Да работим онази медицина, на която са ни учили. Приветствам призива на министър Петър Москов да бъдат изгонени търговците от храма", заяви в ефира на  Радио Пловдив началникът на клиниката по онкология и хематология в УМБАЛ „Свети Георги” професор Жанет Грудева, която по десетобалната система постави оценка "5" на сегашното състояние на нашето здравеопазване. 

И тя, и колегата й шефът на Втора хирургична клиника професор Ангел Учиков са на мнение, че въвеждането на новите технологии и оборудването на болниците е голяма стъпка напред в реформата. 

Има обаче още много какво да се свърши в системата, категорични са и двамата лекари. 

Интервютата с тях можете да чуете в прикачените звукови файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26

Дипломира се 16-ят випуск магистър-фармацевти на МУ

16-ти випуск от 134 магистър-фармацевти изпраща днес Медицинския университет в Пловдив. 14 от тях са чужденци или с двойно гражданство.  С отличен успех от следването и на държавните изпити са шестима студенти. Първенец на випуска е Михаела Попова. Тя бе сред петимата млади учени, избрани да представят България на среща с Нобелови лауреати по..

публикувано на 17.04.24 в 06:54