Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправят трима иманяри пред съда

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 3-ма мъже за иманярство.

На 46-годишен поляк, живеещ в Хисаря, и двама пловдивчани, на 38 и на 48 г., е повдигнато обвинение за това, че преди близо година в землището на хисарското село Красново незаконно са разкопали част от средновековна крепост.

Единият пловдивчанин е обвинен и за използване и държане на металодетектор за претърсване на археологически обекти.

На 13 ноември 2014 г. тримата обвиняеми потеглили с колата на единия към местността „Калето“, в землището на с. Красново. В автомобила взели и металотърсач. Според свидетелски показания, обвиняемите търсели гърне с жълтици. Когато стигнали до „Калето“, започнали да вадят с ръце камъни от крепостната стена и да ги хвърлят от нея. При появата на полиция се опитали да избягат, но били задържани.

При последвали претърсвания на различни адреси били иззети уреди и вещи за археологически разкопки. По делото са извършени две археологически експертизи, които установяват, че в местността „Калето“ е разположена средновековна крепост от 12-15 век, която представлява недвижима културна ценност от местно значение. Незаконните разкопки били извършени в централната част на крепостта, при което били нарушени културните пластове и подкопани зидовете на крепостното водохранилище.

По делото са разпитани петима свидетели. Иззети са веществени доказателства, сред които и лекия автомобил, марка „Лада Нива“, с който се придвижвали иманярите.

Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи дата за първото съдебно заседание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16

Алкохолната проба на Кристиан е отрицателна, ранените се подобряват

Няма установено наличие на алкохол в кръвта на 21-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа с две жертви на бул. "Руски". Това става ясно от назначената химическа експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив. Резултатите от химическата експертиза за наличие на дрога, както и от автотехническата експертиза, все още не са готови...

публикувано на 15.05.24 в 16:27

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център.  Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Протест в Чепеларе заради полицейски произвол в Хвойна

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест,..

обновено на 15.05.24 в 14:16

Рокади в пловдивската прокуратура

Нови заместник-окръжни прокурори има пловдивската Окръжна прокуратура. Това са бившия районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Георги Гешев, досега прокурор в окръжната прокуратура.  Назначенията са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Със същото решение за..

публикувано на 15.05.24 в 14:01