Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отпадне имунитетът на Волен Сидеров и на всички депутати

| обновено на 29.10.15 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Защо Волен Сидеров ще става хайдутин, от какво точно, той дни наред отвлича вниманието на обществото, как и кога трябва да пада депутатски имунитет- въпросите са към бившия депутат от Атака,  прескочил изборите за кмет на София и настоящ преподавател в ТУ доц. Минчо Христов.

Какво ви прави впечатление от всичките тези набези на Волен Сидеров да бъде забелязан, да бъде в центъра на медиите, вие  бивш негов съпартиец, бяхте депутат от партия Атака, познавате се?

 

Минчо Христов: Искам да ви поправя – бях депутат от коалиция „Атака”, партия „Атака” беше формирана след изборите 2005 г., така че никога не съм бил в неговата партия, но това са подробности, едва ли ще са толкова важни.

Аз се радвам, че на дневен ред покрай тези скандали излиза принципният въпрос трябва ли да имат имунитет народните представители. И аз искам да ви припомня, че през 2006 г. аз внесох такова предложение, когато се разглеждаха промените в Конституцията да отпадне този член 70, който дава възможност на депутатите да правят каквото си искат – да взимат подкупи, да крадат примерно от супермаркета и каквото си още искате, без да могат да бъдат арестувани, без да носят отговорност по никакъв начин. Хубаво е, че сега Цецка Цачева я чувам излиза с това предложение, само че искам да припомня на вашите слушатели, че още 2009 г.  си спомням Бойко Борисов говореше, че имунитета на депутатите трябва да се премахне и той обещаваше, че ще го направи. Сега сме 2005-та.

Р. П. : Движение май няма в тази посока?

М. Х.: Никакво движение и аз затова поставям отново тези въпроси. Нека извадят предложението от 2006 г., което съм внесъл. То е с едно предложение – „Член 70-ти отпада.” Но заедно с това трябва да помислят депутатите и за отзоваването на народните представители, защото сега се получава така – един депутат е избран – той може да прави каквото си иска. Може да не изпълнява предизборните си обещания, може каквото си помислите, може да не ходи на работа, така че аз обръщам внимание на другото ми предложение от 2006 г. – да могат да бъдат отзовавани депутатите от хората, които са ги избирали. Такъв механизъм има в много страни и той е изключително успешен. Това ще ги дисциплинира най-малкото.

Р. П.: Казвате, отпадането на имунитета е добра идея, стара ваша идея, но защо не се приема от партиите? БСП примерно не я приемат категорично. Ето, те са опозиция.

М. Хр.: Нито една партия не я приема. Аз, когато го предложих 2006 г. си спомням, че нито управляващите, нито опозицията ме подкрепиха. Това е парадоксът. Не ме подкрепи и партия „Атака” тогава.

Аз лично не искам имунитет, не ми трябва, но се оказа, ето ви парадокс, че доброволно депутата също не може да се откаже от имунитета ако някой не му го поиска. Ето ви парадкосите на нашата държава.

А иначе, сега ако говорим сериозно вече, цирковете около Волен Сидеров отвлякоха вниманието...

Р. П.: Аз това също искам да ви питам – какво, отвлякоха вниманието на обществото от нещо по-важно? Защо го прави всичко това Волен Сидеров?

М. Х.: Дали нарочно го прави, дали използват неговите особености аз не мога да знам. Няма да се включа в хора, който сега наистина прекаляват, хвалят човека, който го е ударил или да искат тези т. н. протествали, които са платени наистина от Америка, да искат му отнемат детето и т. н., виждате какво излиза по медиите, въобще няма да влизам в тази плоскост, протестерите най-малкото имат правото да критикуват който и да е, но искам да ви кажа друго – беше отвлечено вниманието от медиите, не само от Сидеров от нещо изключително важно, което се случи, всъщност две неща: едното са изборите, вие виждате официалните признания на Михаил Константинов – шефа на фирмата, която брои гласовете, че 90 % от бюлетините са сгрешени. Излезе и другата цифра – 14 % от бюлетините са невалидни.

Р. П.: 400 хиляди!

М. Х.: Близо към 500 хиляди отиват, 460 хиляди. Това са невероятни цифри. Това показва, че изборите наистина са фалшифицирани до една изключително висока степен.

И второто, което е, още по-скандалното, което  обаче не го виждам по медиите е, че същия ден на изборите Бойко Борисов беше в Брюксел. Както обещаваше нашият премиер, че той няма да превърне България в бежански лагер, гореща точка и т. н., се оказа, че България се е съгласила 100 000 бежанци да бъдат приети в Гърция и в страните на север от Гърция, според Ройтерс. Една страна на север от Гърция се сещам, че е България. И аз искам тук ясни отговори от българското правителство – приело ли е то подобно решение, съгласило ли се е на натиска на богатите европейски държавши да приемаме бежанци тук? Ето, това е изключително важен въпрос, защото колко от тези бежанци са реално бежанци, колко от тях са талибани, които идват от Афганистан и които са се сражавали в Сирия, платени наемници главорези.  Защо нашата държава, конкретно ДАНС, българските служби не пресяват тези хора? Колко от тези хора-главорези са тук сред нас в България? Ето, това са важни въпроси, на които правителството трябва да даде отговор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23