Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниската избирателна активност - заради липса на силни послания

Николай Близнаков

Пловдивчани не бяха много изненадани от резултата на изборите, че на  първите две места  бяха  Иван Тотев и Славчо Атанасов. Нашите изследвания показваха това още през февруари, а след това - и през юни тези резултати, следвани от Дани Каназирева и като че ли до тях никой не можеше да се доближи.  Това заяви социологът от социологическа агенция "Неохрон" Николай Близнаков.

Според Близнаков на втория тур се е повторила ситуацията от преди четири години. Самата кампания беше интересна – Дани Каназирева удвои резултатите си спрямо 2011, а Иван Тотев и Славчо Антанасов  ги повториха почти буквално.. Интересно е, че някои от малките партии като ДПС и Венцеслав Каймаканов и АБВ взеха толкова малко гласове под 1%, че останаха незабележими от социологията, подчерта Близнаков.

Близнаков коментира, че може да се предполага, че след като подкрепата за  ГЕРБ бе потвърдена и от „Кауза Пловдив“, и от РБ, и от „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ ГЕРБ ще управлява града. На мене ми се струва, че навсякъде обаче резултатите от местните избори не показват, че разделителните линии са между лявото и дясното, а по някои други критерии политическите сили се противопоставят и коалират. Говорим за конкретни политики, а не за идеологически предпочитания, подчерта Близнаков.

На въпрос „Спечели ли изборите кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев късно през нощта след тежката изборна нощ, когато заяви, че няма да има пазарлъци и всички на първия тур бяха против него, а на втория, че избирателите не са гласували, както са призовали лидерите им, Близнаков отговори, че няма нищо необичайно в това, преди първия тур, когато действащият кмет  е главната мишена, кандидатите да акцентират основно върху ГЕРБ и действащия кмет. Когато обаче трябва да се избира на втория тур между давама кандидати,  нормално е и едните и другите да се ориентират, независимо от критиките, които са имали преди това и към двамата. Според Близнаков част от симпатизантите на ГЕРБ дори е възможно да не са излезли да гласуват и да са били заместени от симпатизанти на РБ. Изводи е трудно да се направят, заяви Близнаков.

Той подчерта, че никога не е добре, когато избирателната активност е ниска, защото демокрацията се обезсмисля, когато гласуват 5-10%. Намалява и легитимността на изборите. Пловдив е имал такива рекорди, когато са гласували около 30 %.на предизни местни избори.  По правило на местни избори активността е по малка, както и на вторите турове  Самото негласуване е негативен вот, заяви Близнаков. Забелязва се разочарование от изборите.  Пример той даде с упражнения вот на референдума – типичен негативен вот на онези, които отидоха да гласуват за изборите, но не пуснаха гласа си за референдума, заяви социологът.  Според него притеснителен е фактът,  че невалидните бюлетини не намаляват, а се увеличават, противниците на референдума се опитаха да го обезсилят, като не гласуваха за него.

Във връзка с компетентността на избирателите Близнаков подчерта, че преференциалният вот е объркал хората. Според него обаче нормалното образователно културно ниво на средния българин е такова, че той да не трябва да бърка начина на гласуване. В такава ситуация обаче очевидно гласуват и немалко хора без образование и не е възможно да бъдат образовани специално, за да не допускат грешки. Другият вариант е да се откажем от по-сложното гласуване, каквото е преференциалното и има доста плюсове, но води и до грешки, заяви Близнаков.

 Поуките от последните избори са различни за различните субекти: за ГЕРБ, за Славчо Атанасов, за Дани Каназирева са различни, а за обикновените граждани поуката е да се намери отговор на въпрос има ли изобщо смисъл да се гласува, каква е степента на разочарование от политиката.  Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33