Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гражданин сред жертвите в Париж, Ислямска държава отговорна за атентатите

Български гражданин е загинал в Париж, съобщиха от опечаленото семейство. Новината е потвърдена от МВнР. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години, умрял е при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия.

Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство.

Френският президент Франсоа Оланд обвини джихадистката група „Ислямска държава“ за серията атентати в Париж, при които загинаха най-малко 128 души, а 250 бяха ранени, предаде AFP.

„Това, което се случи вчера, е военен акт, който е извършен от „Ислямска държава“. Той е организиран отвън с помощта на вътрешни съучастници, които разследването трябва да разкрие“, посочи държавният глава след кризисната среща за отбрана в Елисейския дворец.

По-късно джихадистката група "Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите, които отнеха живота на над 128 души в Париж, предадоха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на съобщение, разпространено в интернет.

В изявлението, групировката предупреждава, че Франция ще остане една от основните цели, докато продължава със своята политика.

Демонстрациите на публични места са забранени в Париж и района до четвъртък, гласи разпореждане на полицейската префектура. Решението се дължи на факта, че силите за вътрешна сигурност са мобилизирани, за да гарантират охраната на френската столица, и не могат да бъдат отклонявани.

Италия затяга мерките за сигурност след смъртоносните атаки в Париж, заяви премиерът Матео Ренци. В обръщение по телевизията той подчерта, че рискът от нови нападения не трябва да се подценява.

Война насред Париж, пишат днес френските вестници за страшната терористична серия през нощта. Тя е погубила най-малко 128 души според последните данни, които не са окончателни. Следите от кървавата баня са най-страшни сега пред концертната зала "Батаклан", където терористите взеха зрителите за заложници по време на концерт. В залата са забелязани да влизат две съвсем нормално облечени лица, които са открили огън и са избягали. Според френския вестник "Либерасион", очевидец е споделил, че всичко е станало за 10 минути, във въздуха са проехтели над 100 изстрела. Поне 80 души са загинали там при безмилостна стрелба с автомати и вероятно и гранати. Някои са успели да се укрият до щурма на френските спецчасти, които освободиха няколко десетки. Залата за 1500 души е събрала предимно млади хора, както и заведенията в района, срещу които бяха открити другите 3 стрелби, взели най-малко 30 жертви.

Паралелно е имало три експлозии в центъра на града, в близост до стадиона Стад дьо Франс. Франция беше домакин на приятелска футболна среща с Германия. Френският президент Франсоа Оланд е гледал мача и е бил евакуиран.

Канцеларията на прокурора на Париж е заявила, че 8 нападатели са загинали, след вълната от атентати във френската столица, съобщава Асошиейтед прес. 7 от тях при самоубийствени нападения, а осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан".

Заради нападенията, за първи път от 70 години насам, на цялата територия на Франция е обявено извънредно положение. Най-малко 5 линии на парижкото метро не работят.

Съветът за сигурност на ООН осъди варварските и страхливи терористични атаки в Париж, съобщи агенция "Ройтерс". Редица световни лидери изказаха съболезнованията си и предложиха помощ на Франция след терористичните атаки.

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества, определи президентът Росен Плевнелиев терористичните атентати в Париж, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. В съболезнователно писмо до президента на френския си колега Франсоа Оланд, Плевнелиев остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Румяна Бъчварова призоваха българите да се въздържат от пътувания във Франция, докато там не бъде отменено извънредното положение и докато не стане ясно, че всички терористи са задържани или обезвредени. Това стана ясно на заседанието по оперативния щаб по сигурност и миграция в МВР във връзка с терористичния атентат в Париж.

МВР ще засили присъствието си в населените места. Повишава се и степента на сигурност за стратегическите обекти в страната.

Борисов заяви, че това е 11-и септември, само че за Европа. Според него вчерашният атентат трябва да доведе до преосмисляне на поведението на европейските държави и работата на службите, както и по отношение на бежанския поток. Очаква се другата седмица да бъде проведена дискусия в парламента за сигурността на България след терористичните актове в Париж.

Ще бъде засилено полицейското присъствие и по границите ни, но не се предвижда затварянето им, обяви Бъчварова.

Към момента няма български граждани, които да потърсили помощ и съдействие в Посолството на Република България в Париж, съобщиха от посолството. Няма данни български граждани да са пострадали в терористичните атаки тази нощи във френската столица. Няма данни за спрени или отменени полети от Франция към други дестинации в Европейския съюз, в това число и към България. От Българското посолство в Париж допълниха, че всеки може да получи информация и съдействие на дежурния денонощен телефон +33 1 45 51 85 90. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53