Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Киномания от 19 до 29 ноември в Пловдив

От 19-ти до 29–ти ноември 2015 г. в „LUCKY Дом на киното“ ще се проведе 10-тото юбилейно издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив.  През 11-те фестивални дни ще бъдат реализирани 44 прожекции, което е рекорден брой за фестивала в Пловдив. За първи път Киномания ще се проведе и в двете зали на LUCKY Дом на киното. 

КИНОМАНИЯ 2015 има сериозни претенции да се превърне в най-силното издание в дългогодишната история на известния фестивал. В програмата са включени 32 заглавия, сред които едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино. В изключително силната селекция са последните филми на култовите режисьори Уди Алън -Почти нормален и Никита Михалков  - Слънчев удар.

Пловдивските кинозрители ще могат да видят скандалнияЛюбов на режисьора на „Необратимо“ – Гаспар Ное и носителят на голямата награда в Кан „Златна палма“ за 2015 Дийпан - завладяваща и нежна любовна история за съдбата на трима имигранти от Шри Ланка, които трябва да се адаптират към живота в парижко предградие.  

Кинопанорамата в Пловдив ще открие носителят на Голямата награда и наградата на публиката в СъндансАз, Ърл и умиращото момиче” - уникално смешната и затрогваща история на Грег, който открива колко въздействащо и важно може да бъде истинското приятелство.

Киноманите в града под тепетата ще могат да видят най-новите филми с участието на Дъстин Хофман, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Майкъл Кейн и Харви Кайтел и още много силни заглавия. 

В списъка с ексклузивни прожекции са и 4-те най-нови български заглавия. Сред тях е и носителят на голямата награда на фестивала в Москва „Каръци на Ивайло Христов, който ще бъде специален гост в Пловдив. 

Най-малките зрители също ще станат част от фестивала със специална селекция от детски филми.

Още от категорията

В "Срещите" за религиозните традиции и морала

Тази събота в "Срещите" с гостите Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев се опитваме да погледнем към дълбоките кладенци на религиозните традиции, за да видим  моралните принципи преди Библията. И да поразсъждаваме защо битува тезата, че цялата ни съвременна нравственост е рожба на десетте Божи заповеди. 

публикувано на 09.12.22 в 10:21

„Алтер его” - с музика и слово срещу войната

Отлагаме усмивките със седмица. Отново ще говорим против войната. Без алтер егото на водещия.  На фона на изострящата се криза в Украйна, ще апелираме за мир и човечност със стихове по темата и музика по същество. Всичко, казано в предаването ще бъде авторско. Стиховете – от книгите на Петър Краевски. Надяваме се, че не ни възприемате само откъм..

публикувано на 09.12.22 в 10:11

Последната изложба на Стамен Карамфилов е в Стария град

Ретроспективна  изложба на Стамен Карамфилов, която е последната в творческия път на автора, представят Фондация „Изкуството през вековете“ и Читалище „Иван Вазов“ в Стария град.  "Вечерта ще бъде специална, тъй като ще се срещнем с творец, който пази историята на древна техника. А да пазим историята е важно, защото без историческа памет губим..

публикувано на 09.12.22 в 06:45

Среща с алпиниста Жеко Вътев в НБ „Иван Вазов“-Пловдив

Инициативата „Аптека за душата“ организира среща с алпиниста Жеко Вътев, който ще представи четирите върха – Матерхорн /Европа/, Алпамайо /Америка/, Ама Даблам и Хан Тенгри /Азия/. Той е единственият българин, който ги е изкачил. Срещата е от 18 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Жеко Вътев се занимава с алпинизъм повече от..

публикувано на 09.12.22 в 06:42

Във Велинград представят оригинали на Салвадор Дали

В продължение на 4 месеца във Велинград гостуват оригинали на Салвадор Дали. Изложбата с ксилографии на гениалния испански художник е подредена в Художествената галерия на града, а творбите илюстрират 100 стиха от „Божествена комедия“ на Данте. Сюрреалистът работи 9 години, за да създаде рисунките, уточняват от общината. Изложбата гостува..

публикувано на 08.12.22 в 10:42