Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трябва да сме нащрек - терористите са едни от нас

Снимка: БГНЕС

"Колкото по - бързо се стигне до общо споразумение и общи действия между Европейския съюз, Русия и САЩ, толкова по-лесно ще се вземе решение да се тушира случващото се в Сирия, за да не става държавата огнище на терористи, които след това да идват в Европа и да минават и през България", заяви в интервю за Радио Пловдив Валентин Радев – член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента.

По думите му, страната ни сега не трябва да втърдява позицията си относно приемането на бежанци. 

"Войната трябва да се реши със социални средства", каза още той. 

Според Радев, не трябва да се върви към затварянето на границите на ЕС. "Ако Шенген падне, се обезмислят последните придобити с голяма радост от всички европейците придобивки - да се движат, учат и живеят свободно в Европа", коментира депутът от ГЕРБ.   

Потресени сме всички, разбира се, и то за втори път, виждате колко често се случва, в рамките на една година – пак във Франция, пак в сърцето на Европа. Терористите това искат – максимален брой хора да бъдат засегнати, да има широк отзвук и го постигат засега.

Трябва да се притесняваме, че България е страна на кръстопът, България е на пътя на мигрантите, на пътя на Изтока – ние сме външна граница на Европейския съюз. Нека припомня, че съвсем наскоро имаше консултативен съвет по национална сигурност и първата точка от тези осем, които бяха приети с консенсус от всички политически сили и оповестени от президента, беше точно това – че Министерският съвет предложи оптимизиране дейността на структурите в сектор „Сигурност” и подобряване на способностите им съобразно тази променена глобална среда за сигурност.

Обществото трябва да бъде нащрек. Всички трябва много да внимаваме – и гражданите, да не забравяме, че терористите са едни от нас... Това е обща задача. Няма да могат да се справят само нашите служби, колкото и добри да са и това се вижда. Такива служби каквито са френските, каквито са германските, английските и други на държави с много по-големи материални средства, които се влагата, и не само това, разбира се, Българя няма тези  възможности, но въпреки това нашите служби се стараят.

....................

Цялото интервю с Валентин Радев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Проф. Бисер Дамянов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" през тази мартенска седмица открива колорита и хармонията в изобразителното изкуство с проф. Бисер Дамянов . Той е един от най-знаковите художници в Пловдив. Преподавател над 30 години в Пловдивския университет, автор на учебници, човек който пътува, снима и се възхищава на Ренесанса, но и смята, че Пловдив е най-хубавото място..

обновено на 24.03.23 в 18:21

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20