Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трябва да сме нащрек - терористите са едни от нас

Снимка: БГНЕС

"Колкото по - бързо се стигне до общо споразумение и общи действия между Европейския съюз, Русия и САЩ, толкова по-лесно ще се вземе решение да се тушира случващото се в Сирия, за да не става държавата огнище на терористи, които след това да идват в Европа и да минават и през България", заяви в интервю за Радио Пловдив Валентин Радев – член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента.

По думите му, страната ни сега не трябва да втърдява позицията си относно приемането на бежанци. 

"Войната трябва да се реши със социални средства", каза още той. 

Според Радев, не трябва да се върви към затварянето на границите на ЕС. "Ако Шенген падне, се обезмислят последните придобити с голяма радост от всички европейците придобивки - да се движат, учат и живеят свободно в Европа", коментира депутът от ГЕРБ.   

Потресени сме всички, разбира се, и то за втори път, виждате колко често се случва, в рамките на една година – пак във Франция, пак в сърцето на Европа. Терористите това искат – максимален брой хора да бъдат засегнати, да има широк отзвук и го постигат засега.

Трябва да се притесняваме, че България е страна на кръстопът, България е на пътя на мигрантите, на пътя на Изтока – ние сме външна граница на Европейския съюз. Нека припомня, че съвсем наскоро имаше консултативен съвет по национална сигурност и първата точка от тези осем, които бяха приети с консенсус от всички политически сили и оповестени от президента, беше точно това – че Министерският съвет предложи оптимизиране дейността на структурите в сектор „Сигурност” и подобряване на способностите им съобразно тази променена глобална среда за сигурност.

Обществото трябва да бъде нащрек. Всички трябва много да внимаваме – и гражданите, да не забравяме, че терористите са едни от нас... Това е обща задача. Няма да могат да се справят само нашите служби, колкото и добри да са и това се вижда. Такива служби каквито са френските, каквито са германските, английските и други на държави с много по-големи материални средства, които се влагата, и не само това, разбира се, Българя няма тези  възможности, но въпреки това нашите служби се стараят.

....................

Цялото интервю с Валентин Радев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Нараства вероятността за предсрочни избори

Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли развръзка? Политологът Иво Инджов в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив заяви, че развръзка в днешния ден няма да има. „Факт е, че тези..

публикувано на 09.12.22 в 10:08
Красен Станчев

Частният сектор се развива доста добре, има ръст от 3%

Докато политическите совалки за съставяне на кабинет вървят, депутатите творят в пленарна зала. Изненадващо идеята на БСП за обвързване на минималната работна заплата със средната за страната беше подкрепена на първо четене от всички политически сили. Какво означава реално това за икономиката? Отговорите търсим от икономиста  Красен Станчев . Красен..

публикувано на 09.12.22 в 10:04

Лекарите вместо да преглеждат пациенти, подреждат хартия

Увеличаващата се административна работа на общопрактикуващите лекари затруднява работата им, а от това страдат пациентите. Работата с хартиените документи отнема времето на лекаря или негов сътрудник. Това са един до два часа работно време на ден, за които могат да бъдат прегледани от 5 до 10 пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р..

публикувано на 09.12.22 в 08:21

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осми я конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. 35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта..

публикувано на 08.12.22 в 16:18