Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дадоха ход на делото с искане на касиране на изборите в район „Западен“

Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

Административният съд в Пловдив даде ход на делото с искане на касиране на изборите в район „Западен“, в който бившата кметица от ГЕРБ Десислава Желязкова, която сега е от Патриотичния фронт, загуби от представителя на ГЕРБ Димитър Колев. Той я наследи на поста след нейното изгонване през миналия мандат. 

Адвокатът на жалбоподателите от „Коалиция за Славчо Атанасов“ Атанас Петров изтъкна сигнали за множество нарушения на изборния процес. По думите му, сегашният кмет на район "Западен" с Димитър Колев не е допуснат до втори тур на изборите с решение на ОИК. Освен това, според партиотите в някои от секциите има двойно гласуване, а във две от тях - 11 и 23  - та е назначен незаконен състав - председателите, зам.председателите и секретарите са от ПП ГЕРБ.

"Това е нарушение, тъй като в Избирателния кодекс изрично е посочено, че те трябва да са от различни политически партии", поясни адвокат Атанас Петров. 

От „Коалиция за Славчо Атанасов“ поискаха още пред съда да се представят част от избирателните списъци от секционните комисии, както и да бъдат допуснати като свидетели по делото 5 - ма застъпници в изборния процес.


Представителите на ОИК и Елена Петрова - адвокат по делото на кмета на "Западен" Димитър Колев се противопоставиха на искането на жалбоподателите.

"Доказателствата, които се сочат нямат връзка с предмета на делото", категорична беше Деница Чингарова. 

Съдът уважи и прие част от доказателствения материал, представен от „Коалиция за Славчо Атанасов“ и насрочи ново заседание на 24 ноември от 13:30 часа. 

Припомням, че това е поредното дело в Административния съд за касиране на изборите, след като вече стартираха такива съдебни процеси за вота в район „Тракия“, изборите за кмет на община Пловдив и резултатите за общински съветници.

Още от категорията

Възстановиха трафика по АМ "Тракия" край Първомай

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас около 162 км, преди отбивката за Първомай, заради верижна катастрофа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Коли могат да преминават само в изпреварващата лента на аутобана.  Трафикът се регулира от екип на Пътна полиция. Минути преди 18.00 ч. движението бе..

обновено на 26.03.23 в 18:16

ЕК облекчава търговията с живи свине от България

Държавите членки на Европейския съюз единодушно са одобрили промяна в регионализацията на страната ни по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Българските власти доказаха пред Европейската комисия и останалите държави членки, че мерките за надзор, прилагани в страната, дават очакваните резултати, съобщават от Министерството на..

публикувано на 26.03.23 в 15:25

Патриархът на Йерусалим освети и благослови знамето на Кричим

Днес в манастира на "Светия кръст" в град Йерусалим беше осветено и благословено знамето на община Кричим.  Благословия за жителите отправи единственият човек, който получава Благодатния огън от Бога - патриархът на Йерусалим Теофилос III. Новината съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев, който написа: „Негово светейшество благослови жителите на..

публикувано на 26.03.23 в 13:27

Разследват причините за пожара в блока в Чепеларе

Шест апартамента са необитаеми след пожар в жилищна кооперация в Чепеларе. Пожарът е потушен, от апартаментите са евакуирани над 10 обитатели. Огънят в кооперацията е забелязан след 5:00 часа тази сутрин. Гасенето на пожара е отнело около 3 часа на пожарникарите.  Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани Разследване ще изяснява..

публикувано на 26.03.23 в 13:18

Жилищна кооперация гори в Чепеларе, 14 души са евакуирани

Четириетажна жилищна кооперация гори в Чепеларе, съобщи за Радио Пловдив комисар Симеон Цървуланов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.  Сигналът е подаден около 5:30 часа тази сутрин, а живеещите в блока са евакуирани. Няма пострадали.  Огънят е тръгнал от покрива и бързо е обхванал сградата, като..

публикувано на 26.03.23 в 09:57