Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До дни съдът решава дали "Кауза Пловдив" ще има още един съветник

| обновено на 20.11.15 в 16:48
Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

Административният съд ще се произнесе до няколко дни по жалбата на „Кауза Пловдив“ срещу резултатите от проведените избори за общински съветници в Пловдив. 

По време на днешното заседание беше направен оглед на бюлетините в 5 избирателни секции в район "Централен". Докладчикът по делото съдия Мария Златанова констатира несъответствия в 63 бюлетини за местната коалиция с лидер Георги Титюков, които са били обявени за недействителни. Това стана причина да се изиска на днешното заседание да бъдат преброени недействителни бюлетини и от други 5 секции.

С установеното по - рано през седмицата от съда несъответствие в 62 от обявените за недействителните бюлетини в още 4-ри секционни избирателни комисии от района, общият брой на бюлетините за "Кауза Пловдив" става 125. 

Това дава основания от "Кауза Пловдив" да считат, че е възможно да имат още един общински съветник в новия местен парламент. В жалбата си Коалицията настоява, че техни валидни бюлетини са били обявени за недействителни заради посочена повече от една преференция, което законът позволява. 

Затова "Кауза Пловдив" поиска да се направи оглед на чувалите с изборните книжа. Жалбоподателите настояват още, че отбелязването на няколко преференции не прави бюлетината недействителна. Според местната коалиция само 102 гласа не им достигат, за да вкарат четвърти съветник в новия ОбС. 

Представителите на ОИК Пловдив възразиха срещу направения оглед. Адвокат Константин Константинов от комисията заяви, че извършения оглед  представлява броене и в този смисъл актът е незаконосъобразен и противоречи на практиката на ВАС.

Предстои произнасяне на съда по делото в законоустановения срок. 


Още от категорията

ОУП на Пловдив е приет законно, Ангел Стоев няма да го връща на ОбС

Общият устройствен план на Пловдив е приет в съответствие със закона, включително и по отношение на изискуемото мнозинство за вземане на решение с ¾ от всички общински съветници, гласи заключението на Областната администрация. В този смисъл няма основание да се очаква, че областният управител Ангел Стоев ще го върне за ново разглеждане,..

обновено на 09.12.22 в 14:05
Снимката е илюстративна

Апартамент в Пловдив беше опожарен от електрическо одеяло

Електрическо одеяло причини пожар в апартамент на бул. „Александър Стамболийски“ в пловдивския район „Южен“. Пострадали при инцидента няма.  Обитателката на дома – младо момиче, успяло да се събуди и да напусне навреме жилището. Реакция само минути по-късно е могла да бъде фатална за живота й – съобщават от противопожарната служба в града. При..

публикувано на 09.12.22 в 12:51

Община Пловдив и УНСС подписаха меморандум за сътрудничество

Кариерното развитие, професионалната реализация на студенти и разработването на общи проекти в сферата на публичната администрация са част от областите, в които ще си партнират в бъдеще Университетът за национално и световно стопанство и Община Пловдив.  Документът за сътрудничество беше подписан от ректора на вуза проф. д-р Димитър Димитров и и.д...

публикувано на 09.12.22 в 12:10

Катастрофа със загинал блокира пътя Пловдив - Карлово за четири часа

Един човек е загинал и един е ранен при катастрофа на главния път Пловдив - Карлово . Челният сблъсък между кола и товарен автомобил е станал около 10.40 ч. в участъка между селата Граф Игнатиево и Труд, съобщават от пловдивската полиция.  По първоначални данни БМВ с хърватска регистрация навлязло в насрещната лента и се блъснало челно в камион..

обновено на 09.12.22 в 11:34

Пак строшиха с камъни стъклата на градски автобус в Пловдив

Поредно нападение върху автобус от градския транспорт на Пловдив. Снощи в Шекер махала с камъни е обстрелвана  колата, движеща се по автобусна линия №11. Инцидентът е станал, когато автобусът е минавал край училище „Панайот Волов“. Пострадали няма. Счупено е едно средно странично стъкло на превозното средство – съобщи Костадин Тотков от..

публикувано на 09.12.22 в 11:16