Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

20-годишен юбилей празнува ДВФ "Омайниче"

| обновено на 22.11.15 в 07:40

20 годишен рожден ден празнуват гласовитите момчета и момичета на пловдивската детска вокална формация „Омайниче“ и техния ръководител - вокалният педагог и диригент Таня Орманова. Юбилеят ще бъде отбелязан с концерт на 22 ноември в Градския дом на културата „Борис Христов“.

Изненадите за гостите са много. На сцената ще се качат представители на всички поколения „омайничета“, а намиращите се в чужбина ще се включат в юбилея чрез голям видео екран, разказа в интервю за Радио Пловдив Таня Орманова.

„Децата сами ще си водят концерта, защото те преди всичко те са професионалисти – знаят какво да правят, как да излезнат от всяка ситуация на концертния подиум, как да се шегуват, как да правят бели и  как да сериозни с езика на музиката. Едни истински артисти, хора на бъдещето“, сподели още диргентът  на формацията.

Репертоарът на вокалната група, в която участват деца от 4 до 20 годишна възраст, е изключително разнообразен и богат - произведения на български композитори, църковна и многогласна музика и хорово пеене, на което в ДВФ“Омайниче“ много се залага.

Списъкът с участия и награди на “Омайниче” за изминалите 20 години е дълъг и респектиращ, но не това е най-важното според ръководителя на вокалната група.

„Тези 20 години са просто любов. Да, важно е за децата да се изявят на сцената, да се състезават с някого, да са на първо място. По-важното обаче е те да носят в себе си девиза на вокалната формация „с песен и обич творим добро“ като знаме и да знаят, че добрият човек е силен, макар и понякога да изглежда слаб. Така те ще растат уверени в своите сили и с енергия за творчество и иновации, защото това са хората на бъдещето. Всяко дете е една Вселена, от която можем да научим много неща. Затова е важно да се чувстват обичани и щастливи“, убедена е създателят и диригент на вокалната формация Таня Орманова.

Юбилейният концерт на ДВФ „Омайниче“ е с начален час 18. 

Още от категорията

В "Срещите" трима професори анализират българския хумор

На първи април - събота в "Срещите" ще говорим за българския хумор. По израза "Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа кой си" ще потърсим метаморфозата на българския смях. Ще я търсим с хората на ТИ с българската веселост: професорите Георг Краев, Анри Кулев, Калин Николов. ХУМОРЪТ НЕ Е КУЛТУРЕН СПАМ. Бъдете с радио Пловдив и "Срещите"..

обновено на 01.04.23 в 08:11

"Кармен" в творбите на Мериме и Бизе в Тракарт

„Премиерата на Кармен на Мериме и Кармен на Бизе“ представят музиканти и изпълнители от Музикално-артистичен форум Пловдив в Културен център Тракарт на 1 април от 18 ч. Спектакълът прави уникално за България съпоставяне в натюрела на двете Кармен - интригуващ паралел между образите на едноименните героини, които имат допирни точки, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Клавирно дуо свири за 100-годишнината на Добрин Петков

Грандиозен концерт-спектакъл на два рояла ще изпълни клавирно дуо Инна Ангелова – Васил Начев в Дом на културата „Борис Христов“ на 2-ри април. Събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков и е част от Културния календар на Пловдив. Музикантите ще изпълнят два големи шедьовъра от..

публикувано на 31.03.23 в 10:28

Галина Николова представя "Въображаеми градини"

Стихосбирката „Въображаеми градини“ от Галина Николова ще бъде представена в Jazz Café Plovdiv.  Това е петата книга със стихове на авторката след  „Минавам“, „Отстрани“, „От другата страна“ и „Азбука на завръщането“. „Това е чувствителна и лечебна литература. И тя смело говори за различните сезони нан сърцето. Доказателство, че поезията..

публикувано на 31.03.23 в 07:06

Почитаме делото на арх. Христо Пеев

С обзорна изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“  на площад „Римски стадион“  ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бележития архитект и пловдивчанин. За да почетат паметта на човека, благодарение на когото къщите в Стария град възкръснаха за нов живот, усилията си обединяват Общински институт „Старинен..

публикувано на 31.03.23 в 06:59