Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на театрите в Пловдив и Смолян

Снимка: plovdiv.utre.bg

В 16 града и с много локации България се включва в Нощта на театрите.

Тя е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която  от 5 години се случва в няколко европейски страни. Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

В Пловдив  Драматичният театър показва от 21.30ч. документалния филм „Първият театър“ на Пенка Калинкова, а преди това ще се играе едно от любимите на публиката представления - „Пет жени в еднакви рокли“. В Кукления театър са подготвили специално ателие „Кратун с Cartoon / Картун /, в което, във фоайето на театъра, децата ще могат да рисуват любими герои или цветни мотиви върху истински кратунки. За възрастните е интерактивният спектакъл „ Децата на Хамелн“. В клуб "Петното" Братя Мангасарян ще представят „За вредата от образованието, културата и изкуството“.

И Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”- Смолян за пореден път се включва в европейската инициатива Нощ на театъра. Мероприятията ще започнат тази сутрин с детския спектакъл „Копче за сън” от Валери Петров. Децата и техните родители ще разгледат изложба „театрален реквизит” във фоайето на театъра от постановки на Леон Даниел, Юлия Огнянова, Теди Москов, Александър Морфов. Вечерта ще има факелното шествие на бъдещите актьори от Театралната школа Юлия Огнянова. След това ще започне любимият на родопчани спектакъл „Ромео и Жулиета от Дунево”, а по-късно - и „Нирвана”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04

Бойко Борисов и Николай Марков стават депутати от Пловдив

Бойко Борисов и Николай Марков от "Величие" избраха да станат депутати от Пловдив - град .  Новото пловдивско лице в парламента от ГЕРБ - СДС е проф. Даниела Дженева, която бе втора в листата на 16-ти МИР. Тя е художествен ръководител на Ансамбъл "Тракия“ и майка на Кирил Велчев, председателят на Фондация “Пловдив 2019".  Другите двама..

публикувано на 15.06.24 в 08:41

В Асеновград събират опасни отпадъци в мобилен пункт

За първи път община Асеновград организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци.  Акцията ще се проведе от 11:00 ч. до 18:00 ч. на паркинга пред ДИП „България“.  Мобилният пункт предоставя възможност на гражданите да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им. Сред тях са: луминесцентни лампи; бояджийски..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

Автобусите с № 12, 26 и 29 възстановяват маршрутите си

Автобусните линии №12, 26 и 29 от вътрешноградския транспорт възстановяват маршрута си по общинската транспортна схема от 15 юни (събота), информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Това става възможно, след като миналата седмица приключиха строително-монтажните работи на кръстовището между бул. „Хаджи Димитър“ и..

публикувано на 15.06.24 в 08:12