Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моделът "Кой" е силно притеснен от записите на "двете каки"

Записите на разговори между съдиите Румяна Ченалова и Владимира  Янева, показват недопустими зависимости - смятат едни от анализаторите на скандала, други ги определят е като "пълзящ преврат", който цели отстраняване на главния прокурор, дори падане на правителството.

ВСС и главния прокурор показаха, нямат намерение сериозно да се заемат с разследване на записите и ще търсят само кой е записвал, но не и проверка на съдържанието, затова се обърнахме за коментар към експерт на ЕК - обясни Стояна Георгиева - главен редактор на сайта "Медиапул" по повод публикацията от миналата седмица, която стана част от скандала.

Това са разговори между влиятелни магистрати и си заслужава вниманието , защото се засягат задкулисни машинации, допълни Георгиева - изпратихме официално питане до ЕК и вижте как реагират медиите, контролирани от Делян Пеевски. Те са  в комплот срещу всяко усилие да се работи по темата. Моделът "Кой" е силно притеснен, смята журналистката. Според нея ако се страхуваме от това, че разследването ще разклати устоите на държавата - това означава, че те вече не съществуват.

Нещата са извън контрол не толкова и само заради нашето издание, а заради това, че председателят на ВКС Лозан Панов каза, че има институционален вакуум и на практика няма кой да разследва главния прокурор. 

ГЕРБ и РБ не са единни и категорични в позицията си за съдебната реформа и правомощията на главния прокурор - отбеляза Георгиева. Дори и те да застанат зад становището на Венецианската комисия и да го защитават- гласовете им няма да са достатъчни и  затова е изнудването от страна на ДПС и АБВ ще продължи, въпросът е също от какво се страхува БСП, които са се снишили.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55