Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 21 век канализацията е лукс за жителите на квартал „Беломорски”

Жители на кв „Беломорски” в  район „Южен“ настояват да получат отговор кога  ще бъде изградена  канализация  в целия район. В момента тече дълго чаканата, реконструкция на улица „Беломорска“ в участъка от улица „Димитър Талев“ до обръщалото на автобусите от градския транспорт. 

Много от улиците обаче, не са включени в проекта, съобщи за Радио Пловдив  Десислав Генов, който живее от 18 години в квартала.

Припомням, че в края на лятото кметът на Пловдив Иван Тотев даде старт на ремонта. Проектът е на голяма Община и включва разрушаване на старата и изграждане на нова пътна конструкция, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, подмяна на водопровод, изграждане на канализация и канализационни връзки, трасета за подземни комуникации. В проекта, който е на стойност над един милион лева, е включен и ремонт на част от улица „Родопска“ в квартал „Беломорски“. 

По думите на Десислав Генов на тази улица има само няколко къщи и е нелогично да се изгради канализация първо там. Според него,  ремонтът няма да стигне до повечето постройки в квартала, а всички собственици плащат данъци. Без канализация  ще останат не само новите къщи, но и сградите, които са построени преди 50  години.

 „Улиците са в окаено положение, ремонт не е правен, а дупките на места са толкова огромни, че е трудно преминаването и на  високопроходими автомобили”, обясни Генов. 

До дни ще бъде сформиран граждански инициативен комитет, които ще потърси отговор на въпросите си първо в кметството на район „Южен”, а ако се наложи ще се търси  и среща с кмета на Пловдив –Иван Тотев. 

От своя страна районният кмет Борислав Инчев съобщи, че днес е посетил квартала и се е запознал с ремонтните дейности. По думите му реконструкцията върви по план и според проекта. Вече са изградени близо 620 метра канализационна мрежа на ул. Родопска. В близките дни  ще започне работата и на самата ул. Беломорска, като паралено ще се навлиза и до 20 метра и в разклоненията й. Като следващ етап ще бъде изградена цялостна канализация и на останалите прилежащи улици на  ул.”Беломорска”. 

„Вече съм разговарял с кмета Иван Тотев и през следващата година в програмата на голяма община и на район „Южен” е предвидено поетапно изграждане на канализация и подмяна на съществуващата водопроводна мрежа и изграждане на нова пътна инфраструктура", допълни Инчев. 

Районният кмет е готов да се срещне с жителите на квартала за да обсъдят ситуацията и вариантите за бъдещите ремонти, така че да се отговори на реалните потребности на хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34