Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ трябва да остане в управлението

| обновено на 11.12.15 в 16:55

Реформаторският блок ще продължи  да бъде част от управляващата коалиция, макар и не в този си вид. Това заяви за Радио Пловдив Нено Димов, председател на Института за дясна политика .

По думите му, след последните събития, съществува вероятност за преформатиране на Реформаторския блок. Той припомни, че още от самото си създаване РБ е неустойчива конфигурация, въпреки трите  поредни  успехи от  изборите.  Според анализите на ИДП, правени още януари 2015 година се казва, че ако РБ не претърпи структурна промяна няма да оцелее дълго време.

"Може би случващото се в момента ще е катализатор именно в тази посока, допълни Нено Димов.

Като цяло, още преди 25 години, СДС имаше своят смисъл като множество събрани партии, но успя да управлява успешно, когато стана единен политически субект. Това вероятно трябва да е пътя, който трябва да извървят и реформаторите и ако няма да са единен политически субект, то поне да има ясно лидерство и структури,които да могат да организират по места общите действия.

Въпросът е дали ДСБ ще останат единен субект, как ще мине при тях дебатът, посочи Нено Димов. 

"Предстои да разберем дали те ще останат в управлението. Много е възможно да има обтягане на напрежението вътре в самата партия и различни мнения", коментира анализаторът.

Относно съдебната система и реформата Нено Димов подчерта, че РБ и ГЕРБ взети заедно са много далече от мнозинството необходимо за промяна на конституцията. 

"Те направиха един опит и събраха 120 гласа. От тази гледна точка политиката е изкуството на възможното и аз мисля, че се постигна възможното за момента. На практика правосъдният министър нямаше подкрепата да наложи всичко. Аз мисля, че се постигна много и всъщност от тук на на татък  предстоят сериозните промени, които искат по-малко парламентарно мнозинството, защото става въпрос за приемането на закони. Реформаторският блок трябва да остане в управлението, за да може да продължи реформата в съдебната система", категоричен е Димов

По думите му оттеглянето на Христо Иванов от поста точно  в този момент е малко странно, въпреки позоваването му на морални стойности. Нено Димов коментира поведението и реакцията на лидера на ДСБ  Радан Кънев,  като прибързани и емоционални и подчерта, че в голяма степен разцепването на РБ ще зависи от решенията в партията му. Той допълни, че най-вероятно здравният министър Петър Москов ще остане в кабинета. В управленската коалиция ще останат и останалите партии от РБ.

"Не мисля, че на този етап има опасност от правителствена криза, а парламентарната е изключена.Мнозинството ще остане, може би с няколко депутати по-малко, заключи Нено Димов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.


Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20