Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите във Франция не са успокояващи, но запазват Европа!

Тони Николов философ, главен редактор на портал Култура и франкофон, коментира изборните разултати във Франция на местни избори като добър вариант за Франция и за Европа.

Случи се това, което  аз  бях казал, че няма да очакваме някаква огромна победа на Националния фронт във Франция. Даже резултатите надминаха и моите очаквания, тъй като те не взеха нито един регион. Разбира се, ситуацията не е чак толкова успокояваща, защото няма дим без огън, разбира се. Националният фронт, аз познавам тяхната дейност от години, те са малко партии от първи тур, от някакви вълни, разочарования, страхове и т. н. Сега, когато нещата се понаместват, резултатите винаги биват по-различни.

 Той коментира, че идването на крайно десните с тях ната програма, и означавало край на Шенген и на Европа.

Ако говорим за икономическата програма на Марин льо Пен, която е тази на баща й, който пък вече е изключен от Националния фронт, тя е известна и се резюмира в следното – излизане от еврозоната, например, затваряне на икономическите граници на Франция т. н. пр текционизъм и сега едни мерки, които и  нашите слушатели знаят, рязко снижаване цените на тока, замразяване на годините за пенсиониране, покачване на възнагражденията и т. н. – неща, които звучат във втората си част добре, но нали всеки си дава ясна сметка, че в една Европа след кризите и в една Франция, която днес не е в добро състояние, те просто не могат да се изпълнят.

 Политическата  ситуация у нас, той коментира с думите, че сме в ситуация на бумеранг на реформите. А протестът на съдиите с тоги е нещо много сериозно. Не е редно прокуратурата да установи пълно господство. 

Николов определи като  неисторически  още летния компромис за съдебната реформа -  той потвърди едни мои съмнения от лятото, че тези неща доста трудно ще станат, нещата, които много български граждани искат да се случат, защото правосъдната реформа в крайна сметка касае всички, едва ли някой е доволен от нивото на правосъдие в България, от равнището на справедливост въобще в страната... 

Но виждаме, че нещата за съжаление вървят в едни много особени обрати – нещо като бумеранг има като че ли на реформите и те изведнъж с оставката на министър Христо Иванов се върнаха от там, откъдето започнаха. Искам да кажа, че още лятото бях убеден, че това точно така ще стане и, че всички тези партии, водени от различни сили, просто ще се отметнат от подписите си, особено ДПС и АБВ, то  така и се случи горе-долу, така сега и ние сме в една сложна ситуация, в която както виждате повече коментатори, сега гадаят кой е на власт, кой е в опозиция, започва времето на голямото политическо преброяване.

Тони Николов като редактор на излизащата за първи път у нас енциклика на папа Франциск , чийто основен акцент е екологичната криза, поради която в Париж имаше световна среща, а днес в БАН на темата е посветена конференция, представи и акцентите от папската енциклика. Папата обръща особено внимание на това, че всеки трябва да се покае за своя собствен начин, по който малтретира планетата. 

 Интервюто на Галя Митева с Тони Николов е в звуковия файл.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34