Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И друг път са опитвали да купуват български политици от чужбина

Историкът проф. Божидар Димитров коментира последните събития в ДПС  като нещо, което не се случва за първи път в българската политика. А отстраняването на Местан приема като провален опит да се продаде партията на Турция.

Първото такова купуване е станало през 1915 г. , когато френското разузнаване купува ръководителите на БЗНС, дава им десетки милиони златни франка, за да изкупят зърнената реколта и да изнесат за Франция и по този начин да направят  невъзможно влизането на България в Първата световна война.

Не е вярно, за единството на ДПС,  ето, колко е хубаво да си историк и да имаш памет, един през друг през годините Доган изключваше, тъй като Доган е фактическият ръководител дори и днес, и най-вече по времето, когато ръководител беше Лютви Местан, аз ще ви изредя няколко имена, които бяха на втора или на трета позиция в тази партия, които през години бяха внезапно махани – Мехмед Ходжа, Адем Кенан,  Касим Дал, Корман Исмаилов и т. н. и бяха махани именно за политика извън целите и задачите, за които беше създадено ДПС.

Проф. Димитров риторично запита: Защо Лютви Места не избяга, такъв евроатлантик като него, в посолството на САЩ, в посолството на Великобритания, или в посолството на Холандия, Белгия, Франция, имаме такъв приятел, начело на френското посолство, че ще опази всеки  демократ и евроатлантик ако поиска убежище, той бяга в посолството на Турция с цялото си семейство и с личния си багаж, предполагам и с чеката и с пастата за зъби, прекарал е 20 часа там.

Според него, в тезите на някои анализатори, че с тази рокада в ДПС се доказва агентурна връзка н Ахмед Доган с Русия, е  несъстоятелна:  В Първо главно управление в българското разузнаване се вербуваха агенти само по един от трите възможни начина, а те са – срещу пари, срещу компромат и на патриотична основа. Първо главно управление ни вербуваха, прибавям и себе си, само на патриотична основа. И г-н Доган си остава български патриот. Той не е и турчин между другото, предполагам, че знаете, той е татарин, за Ахмед Доган говоря.

Това е тежък провал, който унижава достойнството първо на турското разузнаване, после на държавата Турция и затова общо взето не се бие барабан. Но все пак на вестниците, и на медиите се пуска малко информация, че г-н Местан е имал тайна среща с Давутооглу, вероятно целият разговор е известен както на българското контраразузнаване, така и на висшето държавно ръководство. Турция е искала Лютви Местан да продаде ДПС, а г-н Местан се е съгласил.

За съдебна реформа няма какво да се говори, защото такава няма. Навсякъде има корумпирани съдии и прокурори, въпросът е да се постегне това да е в поносими рамки.

В  личен професионален план историкът каза : Що се отнася до значимите събития през годината от моята гледна точка,  от моята гледна точка на моята, хайде не малка, а средна камбанария, е това, че успях да възстановя един от важните държавни символи на България – короната на българските царе и започнах възстановяването на втория голям символ – голямата базилика, най-голямата църква в света до края на 14-ти век – тя се е намирала у нас, в Плиска.

 Това е от моята камбанария, иначе на макроравнище бих отбелязал, че България тази година, на тези хубави новини в България не се обръща много внимание, но ако следите ще видите, че брутният национален продукт е наснал с 2,9 – това не е много, но не е и малко и че износът ни е пораснал с някакви огромни проценти за България и главното е, че тади тенденция продължава. Хубавото е, че вече икономиката, развитието й и растежът не се дължи само на търговийка и на строителство, а и на производство. Европарите свършват 2020 г. и ще му мислим тогава какво да правим, това е животът. 

Той добави, че постигане на  прираст на брутния национален продукт и през следващата година  с над  2,5 %,  ще донесе успокоение за хората и държавата. Плюс  приемането на нов закон за българското гражданство , с  който за няколко години българите биха се увеличили с около три милиона. 

Цялото интервю с Божидар Димитров е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21