Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриването на митница "Свиленград" е смело решение

Правителството реши днес да закрие митницата в Свиленград. В града вече се готвят протести в първите дни на новата година, защото митницата е най- големият работодател в региона. В отговор финансовият министър Владислав  Горанов подчерта, че работата на митницата е не да създава заетост, а да носи приходи.

 


Бившият финансов министър Муравей Радев коментира, че това е трудно решение, което не всеки би могъл да вземе. Горанов доказа, че не се страхува да бръкне с пръста в раната и да отреже цирея, каза той и добави, че подобно е било поведението на министъра и с реформата в МВР.

Според бившия министър до митницата в Свиленград има още две – Капитан Андреево и Капитан Петко войвода. Те ще продължат да функционират така, че това няма да промени митническия режим, обясни Радев. Според него през годините са образувани предпоставки за цели митнически династии и до прословутото митничарско селище. 

32 митничари са обвинени в организирана престъпна група – какво е това, докога ще го виждаме и ще си затваряме очите, попита Радев. Той обаче очаква съпротива срещу изпълнението на това решение. Те ще обвинят правителство във всички злини на света в опита си да върнат статуквото, което е корупция, подчерта Муравей Радев .

Според него тезата, че вместо редовите митничари трябва да се уволни върхът на пирамидата е по- скоро удобна, отколкото вярна. Покровителството на канали е преувеличено, корупцията е там на място. Те имат безобразно отношение към обикновения търговец, те рекетират хората. Възможно е да има и канали и покровителство, но кой е собственикът на митничарското градче, коментира експертът. По думите му надзорът над останалите митници няма да се отслаби, новото информационно звено ще затегне контрола в реално време, особено в т.нар. акцизни складове.

Радев очаква ж.п. транспортът да премине в структурата на митница „Пловдив" като така ще се пресекат канали. Преместването на митничарите също ще прекъсне връзки и канали, защото „не е е лесно да отидеш на друго място и да стартираш онзи канал, който си обслужвал на предишното си място“. Всичко това плюс информационната система и бързата реакция на сигналите за корпуция и противодействието й ще дадат и превантивен резултат в митниците, смята още Муравей Радев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56