Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2016-та парите за музеите "пораснаха" до нивото си от 2009 г.

Въпреки постановлението за повече пари за културните институти за тази година, бюджетите им на практика се върнаха на ниво 2009-та година - така че ръстът е само на хартия- коментира в интервю за Радио Пловдив Стефан Шивачев - директор на Историческия музей - Пловдив.

Той изрази и недоумение към политиката на Министерството на културата, което допуска разлики във финансирането на регионалните и национални структури.

Все пак за заложените малко повече от 20 процента увеличение на средствата - логично е те да се насочат основно към увеличаване на размера на работните заплати, защото в момента за голяма част от работещите възнагражденията са  равни на минималната работна заплата. Според Шивачев ако ръстът на доходите е под 15 % , то той няма да се усети.

90 хиляди лева очаква от общината Историческият музей в Пловдив. 20 000 лв. ще са за за текуща поддръжка на четирите сгради, в които са разположени тематичните му експозиции.

Останалите средства са за подготовка на нова експозиция "Пловдив по пътя към модерния свят". Тя ще покаже развитието на града след  Освобождението - от един красив ориенталски към модерен европейски град с нови сгради, индустриално развитие, инфраструктура. Проектът трябва да е завършен до 2019 година, но още през тази трябва да се закупи оборудване, включително и да се инвестира в технологии, тъй като амбициите са експозицията да има и интерактивно представяне.Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20