Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към "Активни потребители"- в Пловдив водата е чиста !

По поръчка на Асоциация "Активни потребители" Центърът за биология на храните разпространи информация от свое проучване за качеството на водата. В 29 града са взети повече от 50 проби от градски чешми и на база на ред показатели в тях са направени изводи за качествата на питейната вода. 

Според това изследване водата в Пловдив не съдържа опасни вещества, но по два от показателите за съдържание на хлор и нитрати - данните са отбелязани в жълто, каето означава предупреждение за близост до пределно допустимите концентрации. 

Доколко меродавна е тази информация, според методиката на изследването и цитираните данни -  за разговор потърсихме инж. Галя Петринина, която ръководи контролната лаборатория на водоснабдителното дружество.

Галя Петринина: За нашите слушатели първо искам да поясня, че изискванията за качествата на водата се определят от Наредба 9 в българското законодателство, която е хармонизирана с европейската директива. Наредба 9 определя показателите, нормите на тези показатели, брой проби, как се изчисляват, които трябва да се вземат от съответните органи и изискванията към методите на анализи, които се използват за определяне на тези показатели. Другото което е, всяко В и К в България съвместно с районното РЗИ – регионалната здравна инспекция, всяка година подготвя програма, въз основа на която се извършва мониторинга на питейната вода през следващата година. В тази програма са определени точките, от които се вземат пробите за всяка зона на водоснабдяване и брой проби, които трябва да се вземат. РЗИ и В и К поотделно вземат пробите съвсем самостоятелно като РЗИ контролира работата на В и К.

Р. П.: Този анализ, който правите трябва да ни увери, че работите както по българското законодателство и вие сте следени, така и спазвате европейското?

Г. П.: На се вземат пробите съвместно с РЗИ, а се вземат поотделно. Така контролът е засилен, тъй като се прави от две страни – от РЗИ и от В и К. Лабораториите на РЗИ в България са акредитирани, изискването е лабораториите да бъдат акредитирани по 17-25. В по-голямата си част лабораториите на В и К дружествата са акредитирани. Може би има някои съвсем малки В и К, които нямат финансова възможност.

Р. П.: Няма да станат ясни голяма част от тези административни и процедурни неща, които вие обяснявате на слушателите, а аз да се спра на това изследване, което мери различни показатели на водата и затова направих уговорка, че Пловдив и в жълтите квадратчета, в които е попаднал дори, показва по-ниски нива, значително по-ниски от допустимите за активен хлор и за нитрати, там е заострено вниманието, защото жълто сме оцветени.

Г. П.: Искам да обясня на съгражданите си, че контрола е доста по-висок, правят се много повече проби отколкото тези проби, които са направили Активни потребители. Тази извадка е от три проби за Пловдив при условие, че ние правим около 800 проби на година при норматив 158, това само на В и К, РЗИ – допълнително. Да се спра на това, което цитирано в изследването – първо с остатъчния хлор – остатъчният хлор по изискване на Наредба 9 трябва да бъде от 0,3 до 0,4 при потребителя, което да гарантира унищожаването на опасните за човешкия организъм микроорганизми.

Р П.: 0,2 е в Пловдив.

Г. П.: Значи това е двойно по-малко от това, което се изисква – 0,4 максималното.

Р. П.: И другата жълта графа, в която сме подналаи е свързана с нитратите.

Г. П.: Реално тези три проби, ние не знаем нито как са взети, кой ги е взел, как са анализирани, по какви методи са анализирани. В Пловдив резултатите се движат от 7 до 15 милиграма на дециметър кубичен. Да, има два – три, най-много 4 случая на 20 мг, но те са еднократно, при условие, че нормата е 50 мг на дециметър кубичен – това е далеч от пределно допустимата концентрация.

Р. П.: Т. е. изразявате някакво съмнение по отношение на методиката на вземане на тези проби?

Г. П.: Освен това не е представителна извадката – не можем от три проби еднократно взети да правим преценки и оценки.  Пловдивските кладенци са 80 – 90 м дълбочина,те са изолирани в горната си част, така че да предотвратяват замърсяване както те твърдят от земеделски и други дейности.

Р. П.: Това е един от коментарите им, че там, където има земеделски райони много по-внимателно трябва да се следи, защото преторяването на почвите е предозиране и на нитратите. Имаме ли такава опасност в нашия район?

Г. П.: За пловдивските кладенци няма такава опасност – това са дълбоки кладенци, имат санитарно-охранителни зони, които се следят и постоянно се следи вода. Ако има кладенец, който се доближава до пределно допустимата концентрация той не се пуска в мрежата, ако има изобщо.

Р. П.: Да кажем, че тези проби са взети от чешма на автогара централна – може би някъде около Централна гара имат предвид, чешма на Джумаята и чешма в Кършияка, не е оповестено точно кога. Авторите на това изследване дава в края си изводи и препоръки, свързани с публичност, с обучение на персонала и служителите, защото  те от претупване на работата предозират хлора, имат още препоръка за контрол върху използването на торовете, за което стана дума и към промени на наредба, която пък регламетира съдържанието на олово. Вие солидарна ли сте като специалист с такива препоръки?

Г. П.: Нашите служители преминават както вътрешно, така и външно обучение, аз не случайно споменах акредитацията, тъй като пък специално в лабораторията от самата служба по акредитация изискват едно непрекъснато обучение на хората. Това едното. В и К прави всичко възможно  служителите й да бъдат на достатъчно добро ниво като качество. Другото, което е специално за оловото тук при мен будят много съмнения техните изводи. Освен това, доколкото аз разбрах те са векларирали, че анализите са правени с някакви китове, при условие, че ние сме оборудвани със спектрометър с индуктивно свързана плазма, специално за оловото говоря, и този анализ трябва да се прави по необходимите методи и необходимите апарати, а не с тези китове.

Р. П.: Вървим към края на разговора, въпреки предизвикано съвсем странично, качеството на водата в Пловдив има ли някакви основания за безпокойство – ваши от страна на специалистите във В и К дружеството.

Г. П.: Мога да кажа, че няма никакви основания за притеснения от страна на съгражданите ни,  тъй като ние полагаме усилия ежедневно да следим качеството на водата в гр. Пловдив и полагаме всички въможни начини за контрол на качеството на водата като влагат и необходимите средства, така че да бъде следена по най-добрия начин. 

Има съмнения към достоверността на анализите, извършени от Активни потребители, и второ - казвам, че тези резултати са далеч от пределно допустимата концентрация.

Р. П.: Дори и да са факт?

Г. П.: Да.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33