Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Към "Активни потребители"- в Пловдив водата е чиста !

По поръчка на Асоциация "Активни потребители" Центърът за биология на храните разпространи информация от свое проучване за качеството на водата. В 29 града са взети повече от 50 проби от градски чешми и на база на ред показатели в тях са направени изводи за качествата на питейната вода. 

Според това изследване водата в Пловдив не съдържа опасни вещества, но по два от показателите за съдържание на хлор и нитрати - данните са отбелязани в жълто, каето означава предупреждение за близост до пределно допустимите концентрации. 

Доколко меродавна е тази информация, според методиката на изследването и цитираните данни -  за разговор потърсихме инж. Галя Петринина, която ръководи контролната лаборатория на водоснабдителното дружество.

Галя Петринина: За нашите слушатели първо искам да поясня, че изискванията за качествата на водата се определят от Наредба 9 в българското законодателство, която е хармонизирана с европейската директива. Наредба 9 определя показателите, нормите на тези показатели, брой проби, как се изчисляват, които трябва да се вземат от съответните органи и изискванията към методите на анализи, които се използват за определяне на тези показатели. Другото което е, всяко В и К в България съвместно с районното РЗИ – регионалната здравна инспекция, всяка година подготвя програма, въз основа на която се извършва мониторинга на питейната вода през следващата година. В тази програма са определени точките, от които се вземат пробите за всяка зона на водоснабдяване и брой проби, които трябва да се вземат. РЗИ и В и К поотделно вземат пробите съвсем самостоятелно като РЗИ контролира работата на В и К.

Р. П.: Този анализ, който правите трябва да ни увери, че работите както по българското законодателство и вие сте следени, така и спазвате европейското?

Г. П.: На се вземат пробите съвместно с РЗИ, а се вземат поотделно. Така контролът е засилен, тъй като се прави от две страни – от РЗИ и от В и К. Лабораториите на РЗИ в България са акредитирани, изискването е лабораториите да бъдат акредитирани по 17-25. В по-голямата си част лабораториите на В и К дружествата са акредитирани. Може би има някои съвсем малки В и К, които нямат финансова възможност.

Р. П.: Няма да станат ясни голяма част от тези административни и процедурни неща, които вие обяснявате на слушателите, а аз да се спра на това изследване, което мери различни показатели на водата и затова направих уговорка, че Пловдив и в жълтите квадратчета, в които е попаднал дори, показва по-ниски нива, значително по-ниски от допустимите за активен хлор и за нитрати, там е заострено вниманието, защото жълто сме оцветени.

Г. П.: Искам да обясня на съгражданите си, че контрола е доста по-висок, правят се много повече проби отколкото тези проби, които са направили Активни потребители. Тази извадка е от три проби за Пловдив при условие, че ние правим около 800 проби на година при норматив 158, това само на В и К, РЗИ – допълнително. Да се спра на това, което цитирано в изследването – първо с остатъчния хлор – остатъчният хлор по изискване на Наредба 9 трябва да бъде от 0,3 до 0,4 при потребителя, което да гарантира унищожаването на опасните за човешкия организъм микроорганизми.

Р П.: 0,2 е в Пловдив.

Г. П.: Значи това е двойно по-малко от това, което се изисква – 0,4 максималното.

Р. П.: И другата жълта графа, в която сме подналаи е свързана с нитратите.

Г. П.: Реално тези три проби, ние не знаем нито как са взети, кой ги е взел, как са анализирани, по какви методи са анализирани. В Пловдив резултатите се движат от 7 до 15 милиграма на дециметър кубичен. Да, има два – три, най-много 4 случая на 20 мг, но те са еднократно, при условие, че нормата е 50 мг на дециметър кубичен – това е далеч от пределно допустимата концентрация.

Р. П.: Т. е. изразявате някакво съмнение по отношение на методиката на вземане на тези проби?

Г. П.: Освен това не е представителна извадката – не можем от три проби еднократно взети да правим преценки и оценки.  Пловдивските кладенци са 80 – 90 м дълбочина,те са изолирани в горната си част, така че да предотвратяват замърсяване както те твърдят от земеделски и други дейности.

Р. П.: Това е един от коментарите им, че там, където има земеделски райони много по-внимателно трябва да се следи, защото преторяването на почвите е предозиране и на нитратите. Имаме ли такава опасност в нашия район?

Г. П.: За пловдивските кладенци няма такава опасност – това са дълбоки кладенци, имат санитарно-охранителни зони, които се следят и постоянно се следи вода. Ако има кладенец, който се доближава до пределно допустимата концентрация той не се пуска в мрежата, ако има изобщо.

Р. П.: Да кажем, че тези проби са взети от чешма на автогара централна – може би някъде около Централна гара имат предвид, чешма на Джумаята и чешма в Кършияка, не е оповестено точно кога. Авторите на това изследване дава в края си изводи и препоръки, свързани с публичност, с обучение на персонала и служителите, защото  те от претупване на работата предозират хлора, имат още препоръка за контрол върху използването на торовете, за което стана дума и към промени на наредба, която пък регламетира съдържанието на олово. Вие солидарна ли сте като специалист с такива препоръки?

Г. П.: Нашите служители преминават както вътрешно, така и външно обучение, аз не случайно споменах акредитацията, тъй като пък специално в лабораторията от самата служба по акредитация изискват едно непрекъснато обучение на хората. Това едното. В и К прави всичко възможно  служителите й да бъдат на достатъчно добро ниво като качество. Другото, което е специално за оловото тук при мен будят много съмнения техните изводи. Освен това, доколкото аз разбрах те са векларирали, че анализите са правени с някакви китове, при условие, че ние сме оборудвани със спектрометър с индуктивно свързана плазма, специално за оловото говоря, и този анализ трябва да се прави по необходимите методи и необходимите апарати, а не с тези китове.

Р. П.: Вървим към края на разговора, въпреки предизвикано съвсем странично, качеството на водата в Пловдив има ли някакви основания за безпокойство – ваши от страна на специалистите във В и К дружеството.

Г. П.: Мога да кажа, че няма никакви основания за притеснения от страна на съгражданите ни,  тъй като ние полагаме усилия ежедневно да следим качеството на водата в гр. Пловдив и полагаме всички въможни начини за контрол на качеството на водата като влагат и необходимите средства, така че да бъде следена по най-добрия начин. 

Има съмнения към достоверността на анализите, извършени от Активни потребители, и второ - казвам, че тези резултати са далеч от пределно допустимата концентрация.

Р. П.: Дори и да са факт?

Г. П.: Да.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Гайдов, председател на Сдружение

Цената на меда трябва да е 20-25 лв. за килограм

Медът е третият най-фалшифициран продукт в света. В момента Китай доминира световното производство на мед. Вносът на мед от Китай и Украйна тревожи най-много българските производители, тъй като този мед често е с добавени захарни сиропи и не отговаря на стандартите на Европейския съюз (ЕС). За сметка на това обаче е по-евтин и подбива с цените..

публикувано на 10.02.25 в 16:58

50 души са потърсили Центъра за консултации при насилие

Адвокат Георги Баев обясни как работят Р егионалните центрове за консултиране при домашно насилие, в какъвто и той работи. Такива центрове могат да бъдат открити към всяка адвокатска колегия. В района на Пловдив има два - в Пловдив и в Асеновград. В тях има постоянни дежурни и след като пострадал се обърне към тях следва среща с адвокат, оформяне на..

публикувано на 10.02.25 в 10:09

ГЕРБ няма да подкрепи пределна надценка на храните

Като дясна партия ГЕРБ няма да подкрепи предложението на левицата за пределна надценка на основните хранителни продукти у нас – заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Пловдивска област Цвета Караянчева . Народната представителка от ГЕРБ заяви, че ролята на държавата е да създава конкуренция и да подкрепя бизнеса. "Няма да..

обновено на 10.02.25 в 10:05

За първи път в България оперираха хранопровод с робот

В Пловдив лекарите имат сериозен успех в роботизираната хирургия, за уникалната операция разговаряме с  д-р Анастас Чапкънов , д.м., ръководител на клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ Каспела.  За първи път в България с помощта на роботизирана система DaVinci беше извършена животоспасяваща операция от този вид. От Каспела определят като и..

публикувано на 10.02.25 в 09:53

"Добро утро, ден!" с журналиста от БНТ Димитър Димитров

Тази седмица слушаме истории, разказани от журналиста от БНТ Пловдив Димитър Димитров. Репортер, който се чувства еднакво сигурен когато отразява инциденти, протести, избори, военни и исторически събития, но и когато говори с рибари и ловци, които го покоряват с колорит и автентичност. Идва от Велико Търново и остава в Пловдив, реализирал своето..

обновено на 08.02.25 в 07:15