Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 60 души са потърсили помощ от ортопедите в УМБАЛ "Св. Георги" само за ден

С всяко денонощие прогресивно нараства броя на тежко контузените  пловдивчани, пострадали от падания по заледените улици и тротоари, сочи медицинската статистика. Същевременно, общината и две градски болници се споразумяха да приютяват бездомниците през нощта. 

Само през последното денонощие 58 пловдивчани са потърсили спешна помощ заради счупени крайници и други травми след падане  върху леда, съобщиха от УМБАЛ „Свети Георги”.  18 от случаите са по-сериозни и се е наложила неотложна оперативна намеса. 


Хората са са били със сериозни счупвания на крайниците – ръце и крака, най-вече китки, глезени,  бедра и подбедрици. Малко дете е със счупена ръка след като се е подхлъзнало и паднало пред училището си. 


В понеделник в спешните медицински центрове  бяха  регистрирани 8 души с контузии,  на следващия ден те бяха 26, а днес потрошените пловдивчани са двойно повече от вчера, сочи статистиката, според която за трите мразовити дни близо 100 души са с тежки травми от падания върху леда. 


Заради установилите се  трайно ниски  температури, Общината е постигнала договорка с ръководителите на бившите  първа и втора градска  градска болница – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ – да подслоняват за през нощта оказали се на улицата бездомници или бедстващи хора,  съобщи заместник-кметът по обществен ред и сигурността Георги Маринов.  


По думите му, на другия ден тези безпризорни ще бъдат приютени в общинските социални центрове, но важното е да не бъдат изоставени да измръзнат до смърт на открито. Любопитното е, че извън тази категория, след закриването на „отрезвителя“, според закона за МВР, когато на улицата  бъде открит злоупотребил до безпомощност с алкохола човек, полицаите са  длъжни да повикат линейка, която пък го отвежда в болница, коментира заместник-кметът.


Същевременно, стотици пловдивчани са принудени да стоят дълги часове на открития суд, преследвани от  нуждата за прехрана – това са търговците на открито и тези по кооперативните пазари, не всички от които са покрити или заслонени. Болшинството малки пазари са с непочистени преспи и труден достъп, което, добавено към мразовитото време, катастрофално свива клиентелата на зеленчукопродавачите. 


Чуйте тяхната история тук 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора от..

обновено на 18.06.24 в 06:33

Променят маршрута на №37 в Пловдив

Променят от днес маршрута на линия №37 от градския транспорт в Пловдив , съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е в промяната в организацията на движение по ул. „Даме Груев“, която поема част от трафика след затварянето на Бетонния мост. За да се избегне завоят на автобусите към и от ул. „Охрид“, те..

публикувано на 18.06.24 в 06:33

Земен трус бе усетен в Пловдив

Средно по сила земетресение бе усетено в Пловдив около 20,20 часа тази вечер.  Трусът е бил със сила 4,3 по Рихтер, съобщава на интернет страницата си Националният институт по геофизика към БАН. Епицентърът е бил между Пловдив и Асеновград на дълбочина 5 км. Няма данни за пострадали и разрушения.

публикувано на 17.06.24 в 20:48

Тежък трафик заради затворения Бетонен мост и възстановеното жп движение през града

В първия ден от работната седмица трафикът в Пловдив стана още по-тежък и объркан заради затварянето на Бетонния мост в събота. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ увеличиха времетраенето на светофарите на най-натовареното кръстовище – на Сточна гара, съобщи директорът на предприятието Георги Стоилов...

обновено на 17.06.24 в 17:11

Седем души са задържани за трафик на мигранти през Пловдив

Седем души са задържани за трафик на нелеаглни мигранти от Афганистан през нашата страна.  Чужденците са превозвани от българо-турската до българо-сръбската граница. 30-годишна българка от афганистански произход, двама сръбски граждани - на 22 и 23 години, и други четирима български граждани - двама 40-годишни, един на 35 и друг на 43 години -..

обновено на 17.06.24 в 17:09