Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанецът Педро Аграмун е новият председател на ПАСЕ

Снимка: europarl.europa.eu

За нов председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) беше избран испанецът Педро Аграмун. Асамблеята заседава в отсъствието на руската делегация. Москва не даде пълномощия на своите паламентаристи и така за втора поредна година бойкотира зимната сесия.

Изказване пред парламентаристите направи и българският външен министър Даниел Митов в качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Митов започна с припомняне на началото на българското председателстване през ноември миналата година, само три дни след което Париж беше атакуван и над 130 души загинаха.

Съветът на Европа има важна роля днес заради арсенала от легални инструменти, които може да използва в борбата с тероризма.
Един от акцентите на българското председателстване е защитата на децата и младите хора, като България подкрепя Съвета на Европа и Новата стратегия за правата на децата 2016-2021, която ще бъде представена на конференция през април.

Страната ни привества и решението на Комитета на министрите за провеждането на Конференция на министрите на образованието за развитие на компетентност и за демократична култура. Вторият приоритет на българското председателство е защитата на медиите от външно влияние и регулацията на езика на омразата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!