Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимостта на медиите и езикът на омразата - приоритет на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ

Постмониторинговото наблюдение на България трябва да отпадне, смята Даниел Митов

| обновено на 26.01.16 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Независимостта на медиите и преодоляването на езика на омразата е един от приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това заяви българският външен министър Даниел Митов след заседанието в Парламентарната асамблея:

Ние организираме няколко форума, на които ще се обсъжда езика на омразата и как да бъде ограничаван. Аз няма какво да коментирам. Българските граждани виждат, какво се лее всеки ден, безотговорността, с която се хвърлят обвинения или се атакуват хора именно по конюнктурни причини. Език на омразата, който всъщност води до изкривяване на реалността и не е нужен никому.

Даниел Митов се надява тази година да е последният доклад от наблюдението над България, който отделно от Европейската комисия прави и Съветът на Европа.

На брифинг след заседанието българският външен министър подчерта, че трябва да отпадне постмониторинговото наблюдение на България в областта на медиите, антикорупцията и върховенството на закона от страна на Съвета на Европа:

Ние сме единствената държава, която е член на Европейския съюз и в която съществува все още такъв механизъм. Редно е, с оглед на реформите, които правим в момента, да започне ясно обсъждане за това България да излезе вече от фаза на постмониторингов диалог.

За последния доклад, разпространен от Съвета на Европа и правозащитната организация "Хюман райтс уоч", за практики по българската граница, които противоречат на принципите на човешките права, външният министър уточни:

Каквото има да се разследва, трябва да се разследва. "Хюман райтс уоч" са добре дошли, за да ни кажат какво има. Нашите гранични полицаи и хората, които работят по границите, винаги са добре инструктирани за това, какви са им задълженията и правомощията и докъде те могат да стигнат.

На въпрос на германски ляв парламентарист относно продажбата на българско оръжие в Сирия, министър Митов отговори:

Когато става въпрос за търговия с оръжие, българската държава прави всичко според конвенциите, към които ние сме се присъединили, и през лицензирани търговци. Нашата първа и основна цел е да решим конфликта в Сирия. Правителство, избрано от сирийските граждани на свободни, честни избори под егидата на ООН, е наша цел. Българският интерес не е в това да подпомагаме някого с оръжие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!