Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офиси, хотели и коли са ключови за данък "Уикенд"

Данък „Уикенд“ влиза в  сила от тази година, въпреки критиките на бизнеса. До 14 февруари фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да декларират дали  фирмени активи ще се използват и като лични. Божана Илиева от НАП обясни, че декларацията , която трябва да се подаде е по закона за ДДС. 

Има указание за прилагане на този нов режим, той е публикуван на сайта на НАП, но се изпраща и на всички дружества по имейл, за да бъдат те  максимално информирани и улеснени при тези първи месечни справки. Офиси, хотели, автомобили – това са ключовите за бюджета активи, каза Божана Илиева - говорител на приходната агенция в Пловдив. 

Фирмите могат да избират – те могат да ги изключат от системата на ДДС или да ги включат в стопанската си дейност на 100 процента или до степента на използването им, обясни още тя. Всеки субект има свободата да избере каква част от имуществото се използва за лични нужди. Ако е недвижимо имущество може да се преценява площта, а ако е автомобил – изминатите километри, посочи Илиева.

Дружествата имат свободата да изберат сами механизма – дали ще е 50 на 50 или 70 на 30 е техен избор, но те трябва предварително да заявят пропорциите и да ги документират, защото при евентуална ревизия тези документи ще им бъдат поискани. 

Има препоръка дружествата да изберат модела 50 на 50 или да изчакат 6 месеца като в този период задълженото лице се откаже от данъчен кредит, каза още Божана Илиева.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03