Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече агресия в училище, увеличават се блудствата с деца

| обновено на 09.02.16 в 14:54

Увеличават се децата, станали жертви на блудства в Пловдив. Това показва годишния отчет на Местната комисия за борба с противообщените прояви на малолетни и непълнолетни. 

През 2015 година са извършени 15 блудства и 3 изнасилвания, съобщи зам.-председателят на комисията Петко Василев. Разкрити са  136  престъпления и противообществени прояви извършени от 140 малолетни и непълнолетни през миналата година.  Отбелязва се чувствителен ръст на потърпевшите от тези действия, които са 156. Преобладават кражбите, предимно на мобилни телефони, следвани от грабежите, умишлените телесни повреди, отнемането на автомобили и случаите на хулигански прояви. Повече са и децата извършили повече от едно такова деяние.

Сред нетипичните престъпления се открояват и побои от маскирани. При един от случаите  маскирани непълнолетни са пребили момче, което предварително се уговорило със свой връстник за продажба на наркотици. До друг побой от маскирани се стигнало при спорове, провокирани от футболната принадлежност на момче, публикувало статуси във Фесйбук. Публикациите обаче довели до сформирането на група от маскирани, организирали неговия побой.

Не са рядкост и проявите на агресия в училище. Ученик вдигнал стол в класна стая и заплашил учителя с думите „Ще ти счупя краката“. Друго момче, автор на поредица от кражби, поискало от преподавател да го пусне от час, тъй като щяло да донесе пари за една кола. Трето пък заплашило в час, че ще взриви училището.

Като негативна тенденция в противодействието на детската престъпност от комисията посочиха нездравата семейна среда и недостатъчната работа с родителите. 246 са непълнолетните и малолетните, които са на отчет в Детска педагогическа стая в Пловдив. Има 113 възпитателни дела и 204 наложени възпитателни мерки спрямо децата. Спрямо родителите обаче има само 17  мерки. Като позитивна тенденция специалистите посочиха съвместната работа с Младежкия център от края на миналата година, както и с Центъра за трафик на хора.

Председател на Местната комисия за борба с противообщените прояви на малолетни и непълнолетни вече е  зам.-кмета Георги Маринов, който пое поста от бившия зам.-кмет Александър Държиков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26

Две донорски ситуации дадоха шанс за живота на петима пациенти

Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги” дадоха шанс за живот на петима.  Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. След установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж близките му се  съгласяват да дарят органите му.  Ситуацията е реализирана в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р..

обновено на 29.09.24 в 12:17

Заради птичи грип умъртвяват над 11 000 фазани, пуйки и яребици в Стряма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на птичи грип в  птицевъдна ферма в село Стряма, община Раковски.  В нея се отглеждат 6 842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3 750 яребици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Стряма, Калековец и Трилистник.  В..

публикувано на 29.09.24 в 12:12