Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян и областта няма да има закриване на болници

До края на годината в Смолян ще има и инвазивна кардиология

| обновено на 24.02.16 в 05:49
Снимка: БГНЕС

Няма да има закриване на болници на територията на областите Смолян и Кърджали. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов след провелата се среща днес с кметове, директори на лечебни заведения и членове на Комисията за изработване на Областната здравна карта. 

 На заседанието е обсъден проектът на Национална здравна карта по параметрите, свързани с двете области. Министър Москов бе категоричен, че са лъжа твърденията за намаляване на клинични пътеки. По никакъв начин от Здравната карта не произтича намаляване на клинични пътеки, на обемите дейности, които болниците за извършвали досега, нито нарушаване на финансовото състояние на болниците, допълни министърът. 

Недостигът на общопрактикуващи лекари в селски райони в област Смолян и незаетите лекарски практики в специализираната доболнична помощ е големият проблем, а не броят на леглата според министър Москов. Той посочи, че проблемът трябва да бъде предмет на активна политика и държавата трябва да начертае конкретни мерки, различни от досегашните. Това ще стане с допълнителни стимули за финансиране и активна политика от страна на държавата за определени региони, в които този недостиг е тежък, смята министърът. 

Допълнително финансиране с 36 млн. лв. на системата на доболничната помощ е включено в разчетите на Надзорния съвет на Касата за периода април 2016 г.-април 2017 г., посочи д-р Москов. Според него това е огромно увеличение - над 5 милиона лева, нови изследвания и над 630 хил. направления, които личните лекари ще могат да предоставят. Насочва се допълнителен ресурс в доболничната помощ, който дава увеличен достъп на пациентите, а същевременно това са пари, които отиват за възнаграждение на лекарите според министъра. 
По неговата оценка в рамките на две години правителството е увеличило с над 15 процента финансирането на доболничната помощ. Това е ясно изразена тенденция на увеличаване на възнагражденията, на обемите и на дейността в доболничната помощ, коментира д-р Москов. Според него насочването на финансов ресурс няма да реши проблема изведнъж, а е начало на процес на преместване на лекари да търсят работа и заетост в доболничната помощ. 

Смолян ще може да има своя център за инвазивна кардиология в рамките на една година, заяви министърът и се ангажира, че в града такава апаратура ще има и държавата застава зад това усилие. 

Още информация в репортажа на Радостина Чернокова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламнали треви до помпена станция "Север" задимиха града

Три противопожарни екипа гасят пламнали сухи треви близо до помпена станция на Рогошко шосе в Пловдив.  Гъсти облаци дим се издигат нависоко и се виждат от всички точки на града, кото задимяването в северните части на града е най- сериозно. Гъстият дим е видим и от центъра на града.  Засега няма данни за обгазяване на района и опасност за..

обновено на 25.06.24 в 17:08

Ден първи с променени жп маршрути в Пловдив - нова гара и изненадани пътници

От днес влаковете от Пловдив за Асеновград и южните направления на страната тръгвата не от Централна жп гара, а от временна спирка при прелеза на Сточна гара. Спирането на отсечката от Централна гара до т.нар. спирка Пловдив изток се налага заради затварянето на Бетонния мост.  В първия ден с променени железопътни маршрути билети се..

обновено на 25.06.24 в 17:04

Две села от Пловдивско минаха на воден режим

Две села от Пловдивска област и ниската зони в Перущица минаха на воден режим заради високите температури и продължителното засушаване. Климатичните изменения са довели до намаляване дебита на водата в кладенци. Вода в долния край на хисарското село Кръстевич ще има само сутрин от 6 до 10 часа, а в горния край от 18 до 22 часа. Режим на водата..

обновено на 25.06.24 в 17:01

Задържаха изнудвач, рекетирал свой познат

25-годишен криминално проявен пловдивчанин изнудвал в продължение на година и половина 22-годишен свой познат, съобщиха от полицията.  По-младият мъж станал свидетел на кражба на мобилен телефон от дете в парк в пловдивския район „Южен“. Изнудвачът го обвинил, че той е извършил кражбата на телефона и за да не го издаде, поискал от него месечна такса..

публикувано на 25.06.24 в 15:23

Ново покушение срещу градски автобус, отново в ж.р "Тракия"

Задържаха млад пловдивчанин за умишлено увреждане на автобус от градския транспорт на Пловдив. От полицията съобщиха, че на 16 юни в жк „Тракия“, след слизане от рейса пътник хвърлил камък и счупил страничното стъкло. Вандалът бил във видимо неадекватно състояние, а докато автобусът се движел, се държал агресивно и обиждал шофьора. По случая е..

публикувано на 25.06.24 в 13:35