Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинението по делото за призив към джихад поиска отвод на един от защитниците на подсъдимите

| обновено на 25.02.16 в 12:34
Снимка: БГНЕС

Обвинението по делото срещу 14-те обвиняеми за пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и за призив към джихад поиска отвод на един от защитниците на подсъдимите. Това наложи забавянето на началото на процеса в Пазарджик. Единствената жена сред обвиняемите е поискала делото да се гледа по съкратената процедура.

Прокурор Нели Попова поиска отвод на адвокат Елвира Панкова, тъй като един от клиентите ѝ е дал показания в полза на обвинението. Първото прекъсване беше заради непредставени пълномощни на трима адвокати. Според прокурор Попова се очаква труден процес с много доказателствен материал:

Погледнете доказателствата. Те са публични, защото бяха в интернет. Те се появяват с образите си на фона на "Ислямска държава", символ на "Ислямска държава", каквото е знамето.

На въпрос, има ли вече изградена структура в България, Понова отговори: 

Други служби ще ви го кажат това. Има тайни свидетели - шест човека. Предполагам, ще чуете в залата, ако бъдете допуснати.

Австрийските документи ще ги внесем допълнително. Те съдържат връзката на структурата на Ахмед с тази в Линц и в Кьолн. Сегашното дело и дейността на тези обвиняеми е продължение на дейността на предишните обвиняеми. Всъщност тука вече имаме резултат от пропагандната дейност на тези от първото дело. 

Пред сградата на съда има привърженици на Ахмед Муса. Обстановката е спокойна.

Обвиняемите са от Пазарджик, Асеновград, Пловдив и Смолян. Те бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в ромските махали на четирите града, като при обиските от домовете на подсъдимите бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература, проповядваща "Ислямска държава". 14-те обвиняеми са разпространявали ислямистките идеи чрез фейсбук, като са насаждали верска нетърпимост към непроповядващите салафизъм. За ръководител на идейната клетка се посочва Ахмед Муса Ахмед, който вече има присъда от т.нар. "имамско дело", но заради обжалването ѝ присъдата все още не е влязла в сила. Българската ислямистка структура се е финансирала от арабския свят като част от паричния поток, минавал през Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!