Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина. 

Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за да не бъде с лека ръка унищожено.

След влизането на България в ЕС през 2007 ма година падна митническия контрол върху износа за страните – членки. Затова точни данни какви количества билки страната ни експортира няма, но със сигурност те са не по- малко от 17 хиляди тона годишно. Контролът е необходим, за да опазим диворастящите находища на лечебни растения, а и за да може страната ни да пази името си на износител на качествени билки в Европа и Света. 

Важна част от този контрол е изискването в началото на всяка година собствениците на изкупвателни пунктове, заготвителите и  търговците на билки да предават на Регионалните инспекции по околната среда и водите отчети за изкупените, преработените и продадените количества билки.

Според Радослав Кошински, който е съсобственик на изкупвателен пункт в община Куклен, отчитането на количествата билки е само част от контрола на институциите върху фирмите в бранша.

Общо 68 са изкупвателните пунктове в Пловдивска област. Броят им през последните години е устойчив, казва Димитър Димитров – ръководител на отдел „Превантивна дейност“ в Регионалната екоинспекция

Според предадените отчети 13 билки в Пловдивско са най- търгуваните като в топ три са плод шипка – 1 722 тона, лайка – 425 тона и лист коприва – 165 тона . Над 100 тона са изкупените количества  лист маточина  и  цвят бъз. Следват  липа, мента,

лист къпина, бабини зъби, жълт кантарион, черна боровинка,  полски хвощ и слез стрък.

Според Димитър Димитров цитираните количества са по- скоро ориентировъчни, отколкото точни, защото на места суровината се препродава от пункт на пункт.

Събирането на отчети всяка година позволява на контролните органи да следят  как се ползват находищата и ресурсите от лечебни растения, за да няма унищожаване на естествените им находища и какви са тенденциите в развитието на сектора.

През миналата година е констатирано само едно нарушение.

Според Радослав Кошински изискването в началото на всяка година да предават отчетите си за изкупените количества билки помага за изсветляване на бизнеса в сектора.

И тази година стотици хиляди семейства ще разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване билки. В интерес на хората в бранша е заедно с държавните и местни институции да работят за устойчивото ползване на лечебните растения и този природен ресурс да не бъде изчерпан, а да носи приходи за поколения напред.

Повече информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация "Информация и природозащита". Адресът е: rubriki.eu и на него ще намерите всички излъчени до сега рубрики, подредени по теми.

На сайта на Радио Пловдив в банера „Лайф плюс“ можете да попълните и нашата анкета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09

Лечебният сироп от черен бъз

Статистиката показва увеличаване на обемите на добивани и реализирани билки през последните години.  Това се дължи на нарастващата популярност на билковите продукти. 90%   от събраните билки у нас, обаче,  се изнасят за европейските преработващи компании от хранителната, козметичната и фармацевтичната индустрия.  Вложени в готови продукти и..

публикувано на 18.02.16 в 10:25